Annons

Tung inledning för Jacob Lööf

Kristianstadslöparen Jacob Lööf fick ingen bra inledning på O-ringen. Ett jättemisstag låg till grund för den 75:e plats han ligger på efter en annars dyster dag i Sälen där en person avled i spåren.
Sport • Publicerad 22 juli 2008

Jacob Lööf från Pan-Kristianstad hoppades på en topplacering inför femdagarslöpningarna i Sälen. Första sträckan i H21 Elitklassen gör att den målsättningen redan ser ut att bli svår att nå.

En 75:e plats och drygt 17 minuter efter täten.

Annons

– Nej, det var ingen höjdare i dag alls. Jag hade en kraftig bom på en av kontrollerna där det var mycket kärr. Jag trodde att jag var rätt, men nu tappade jag säkert sex-sju minuter på det, säger Lööf som följde upp med flera andra småmissar. Den täta granskogen har ställt till det för fler löpare, men Lööf håller ändå modet uppe när Bladetsporten når honom efter målgång.

– 20 av kontrollerna gick bra så det är alltid något att ta med sig. Det är svårt här uppe, det är en helt annan typ av orientering.

Niclas Jonasson från Leksand var ostoppbar på den första sträckan och leder, nästan två minuter före tvåan Jörgen Ohlin. Båda två hade sena starttider, något som ger en klar fördel enligt Lööf.

– Det är tufft underlag som blir mycket upptrampat och det bildas lätt stigar inne i skogen, så det är klart att det är en fördel, säger han.

– Men det är en riktig folkfest, här är ju nästan 24 000 anmälda deltagare så det är stort. I dag startar Lööf återigen tidigt på morgonen.

Hur ser du på chanserna inför fortsättningen?

– Går det bara lika bra som det gjorde på de övriga 20 kontrollerna så ska det nog gå bra. Jag vet ungefär vad jag gjorde för fel också. Sen känns det ju bara som det kan gå bättre, det kan vara kul att komma igång och plocka lite placeringar.

O-ringen fick annars en trist start. En man avled i skogarna och påträffades död några kilometer väster om Sälen.

O-ringens generalsekreterare Jimmy Birklin uttalade sig till Expressens nätupplaga på måndagen:

– Han har drabbats av hjärtstillestånd och det är konstaterat att han är död. Mannen är en 70-årig schweizare.

Annons

Dödsfallet var inget som hade spridit sig till tävlingsområdet när Jacob Lööf fanns på plats.

– Jag märkte det nu när jag satte mig framför datorn. Annars var det inget man märkte av, berättar han.

FK Göingarnas Anna Persson gjorde en godkänd första sträcka och ligger på en 15:e plats, drygt sju minuter efter ledaren Katarina Borg från Södertälje.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons