Annons

Två måstematcher för Bengans landslag

En vinnare blev en januarikväll 2003 i Espinho en förlorare. Första motgången för den medaljbehängde handbollens förbundskapten Bengt Johansson blev ett faktum i VM för ett år sedan.
Sport • Publicerad 22 januari 2004
Bengt Johansson, här i samspråk med Marcus Ahlm, inleder i dag spelet om medaljerna i EM. Laget börjar med två måstematcher, först Ukrania i kväll och sedan Schweiz på lördag. BILD: TOMMY SVENSSON
Bengt Johansson, här i samspråk med Marcus Ahlm, inleder i dag spelet om medaljerna i EM. Laget börjar med två måstematcher, först Ukrania i kväll och sedan Schweiz på lördag. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

–Vi vill inte ha en sådan hemresa som vi fick från Portugal, säger han.

Plats nummer tretton, andra medaljmissen sedan VM-guldet i Prag 1990, missad OS-plats, var tung att hantera.

Annons

Men nu är det en ny möjlighet för Johansson och Bengans Boys att kliva in i den positiva strålglansen igen.

EM i Slovenien kan leda till både medalj och en OS-biljett till Aten i augusti. Känner du en negativ press och grubblar om landslaget skall klarar av det?

–Nej, det är mycket likt att ta guldmedalj, så både jag och spelarna är vana vid att ha ett sådant tryck på oss. Vi kan hantera det, vi har levt med det länge.

EM-premiären sker på torsdagen. Samma motståndare i premiären som i EM 2002 då Sverige till slut tog guld i Globen i en härlig föreställning mot Tyskland.

Ukraina står för motståndet. Sedan är det Schweiz på lördag och så Ryssland på söndag i Velenjegruppen.

–Det är två måstematcher, och vi måste vinna över Ukraina och Schweiz för då är vi med ända till slutet. Fingertoppskänsla, det epitetet fick Johansson efter VM-guldet i Prag 1990.

Möjligtvis fungerade inte den känslan i Portugal tretton år senare. Möjligtvis sparade Johansson den "nye" Staffan Olsson–Kim Andersson–för att ha något överraskande i bakfickan på upploppet i Portugal–VM.

En tankebild som gick snett. Både på grund av det och ett poängsystem som numera slopats.

Sverige vann sin grupp i senaste VM, vann fem matcher men förlorade två, dem mot Slovenien och vinna-eller-försvinna historien mot Frankrike.

Nu är det nya tag. På onsdagen skrev Bengt Johansson in de femton spelare som han satsar på i Slovenien.

Annons

Truppens sextonde man blev Robert Arrhenius, Nordhornproffs. Han får sitta på läktaren under hela turneringen om skador inte skickar tillbaka honom i laget igen. (TT)

Bo Harmby

HANDBOLL VELENJE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons