Annons

U21-landskamp till Kristianstad

Kristianstad får chansen att återupprepa succén för två år sedan. U21-landskampen Sverige–England den 30 mars spelas på Kristianstad IP.
Sport • Publicerad 27 januari 2004

–Det är naturligtvis jätteroligt att få ett arrangemang av den här digniteten till Kristianstad, säger Christina Borglund (kd), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad.

– Det kommer både att locka mycket publik, vara något utöver det vanliga, och kanske också inspirera fler ungdomar att börja med idrott. Kristianstad hade sökt två landskamper som ska spela nu i vår. Dels U21-landskampen mellan Sverige och England den 30 mars, dessutom damerna EM-kvalmatch mellan Sverige och Serbien/Montenegro den 20 maj.

Annons

Det blev U21-landskampen.

– Extra roligt att det blev just den eftersom vi vill satsa på barn och ungdomar, säger Christina Borglund.

Det är inte mer än två år sedan Kristianstad senast arrangerade en U21-landskamp, då en träningslandskamp mellan Sverige och Schweiz.

Arrangörsmässigt var landskampen i Kristianstad en succé. Planen var i toppskick, och hela 3700 kom till Idrottsplatsen för att bland annat se Hässleholmssönerna Jon Jönsson och Andreas Dahl i landslagsdressen.

Jon Jönsson lär sannolikt också vara i truppen i vårens träningslandskamper med U21. Sverige spelar tre matcher under våren, inför EM-slutspelet i sommar.

Englandsmatchen är den första av dem, och spelas i samband med att A-landslaget möter England på Ullevi dagen efter.

– Det lär bli flera av de riktigt kända spelarna som kommer till Kristianstad, eftersom det är det "gamla" U21-landslaget som spelar. Flera av spelarna har ju varit med A-landslaget i Hongkong nu, påpekar Leif Johansson på Svenska fotbollförbundet. Det är mycket tack vare den lyckade landskampen 2002 som Kristianstad på nytt fått chansen att hålla i ett stort arrangemang.

– Kristianstad visade intresse tidigt för att ta arrangemanget, och vi har mycket goda erfarenheter från förra gången en U21-match gick i Kristianstad, säger Leif Johansson.

– Då flöt allt mycket fin, och planen var i strålande skick för att vara så tidigt på året. De måste ha duktiga vaktmästare i Kristianstad – och en förening som är duktig på att locka publik. 3700 var en bra siffra, minns Leif Johansson vidare.

Att landskampen spelas så tidigt på våren talade också till Kristianstads fördel.

Annons

– Ärligt talat så var ju två tredjedelar av Sverige diskvalificerat på förhand. Vi har tittat söderut hela tiden, påpekar Johansson.

Men hade ni egentligen inte velat ha en arena närmare Ullevi, där A-landslagen spelar dagen efter? Egentligen ska ju U21-landskampen inte spelas mer än tio mil från huvudmatchen?

– Nja, det spelade ingen roll i detta fallet. Vid en tävlingsmatch hade avståndet behövt vara närmare, men vi kontaktade Englands landslag och frågade om det var okej att avståndet var lite längre, och det var det.

Kristianstad har också ansökt om att få arrangera damlandslagets EM-kvalmatch mot Serbien/Montenegro i maj.

Men eftersom U21-arrangemnaget hamnat i kommunen är chansen mycket liten för att dammatchen också skulle spelas på Kristianstads IP.

– Den matchen är inte utlagd än, men den placeras sannolikt inte i Kristianstad. Vi försöker sprida matcherna så mycket som möjligt, säger Leif Johansson.

Arrangemanget den 30 mars kommer att vara ett samarbete mellan Kristianstads kommun och Kristianstads FF.

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons