Annons

Ukrainas landslag får svensk hjälp: "Har det tufft"

Ukrainas damlandslag i skidskytte kan träna och tävla som vanligt – tack vare Sverige.
Säsongsförberedelserna sker i Idre Fjäll.
"Vi är glada att de valt Sverige", säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet.
Skidskytte • Publicerad 9 november 2022
"Det känns jättebra", säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet, om att hjälpa Ukrainas damlandslag.
"Det känns jättebra", säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet, om att hjälpa Ukrainas damlandslag.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter Rysslands invasion av Ukraina i början av året startade fem av sportens största nationer, tillsammans med Internationella skidskytteförbundet IBU, ett solidaritetsprogram.

Via det får Ukrainas damlandslag stöd i säsongsförberedelserna.

Annons

"Det känns jättebra att på det här sättet, tillsammans med Idre Fjäll, kunna hjälpa våra vänner från Ukraina, som uppenbart har det tufft på många sätt", säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet, i ett pressmeddelande.

I Sverige får landslaget gratis boende, träningsfaciliteter, spårkort och vallatider, samt träningsdueller mot svenska och franska åkare.

Dessutom ska Ukraina tävla i helgens Sverigepremiär i Idre där även svenska landslagsstjärnorna är med.

"Det är här idrotten är som bäst, när vi stöttar varandra över landsgränserna i svåra tider. Det är hedrande för oss att få chansen att bidra och det är också kul att se att det är full fart på en snövit skidarena", säger Andreas Starenhed, vd för Idre Fjäll, i pressmeddelandet.

Damernas världscupsäsong inleds i Kontiolax, Finland, den 30 november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons