Annons

Ukrainska paralympierna på plats i Peking

Det ukrainska landslagets resa till Paralympics försvårades rejält av den ryska invasionen av Ukraina.
Men på onsdagen anlände truppen till Peking.
Olympiskt • Publicerad 2 mars 2022
På fredag invigs Paralympics i Peking. Arkivbild.
På fredag invigs Paralympics i Peking. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Inför spelen i Peking har det ukrainska lagets deltagande varit osäkert. Först verkade det som att truppen kom iväg innan Rysslands invasion av Ukraina intensifierades, men sedan förra veckan har uppgifterna kring paralympiernas resa till Kina varit knapphänta. Ett par ukrainska ledare hade under tisdagen kommit fram, men inga aktiva, enligt den internationella paralympiska kommittén (IPK).

På onsdagseftermiddagen kom dock 20 utövarna och nio guiderna fram till Peking. Det är i sista stund – två dagar innan spelen invigs, och de första tävlingarna drar igång på lördag.

Annons

Inom vinterparasporten är Ukraina ett starkt land, sett till antalet utövare och landets storlek. Under Paralympics i Pyeongchang 2018 tog delegationen 22 medaljer, varav sju guld, framförallt i grenar så som skidskytte och skidor.

När stora delar av idrottsvärlden väljer att utesluta ryska och belarusiska idrottare från tävlingar, kommer de under Paralympics att få tävla under neutral flagg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons