Annons

Ukrainske stjärnan: "Ville döda honom"

Ukrainske simstjärnan Mychailo Romantjuk lider med sitt folk hemma – men vill ge dem medaljer att glädjas åt.
Han är i Stockholm för att tävla och berättar om sina känslor över kriget och sveket från sin före detta lagkamrat, ryssen Jevgenij Rylov, som öppet visat sitt stöd för invasionen.
Simning • Publicerad 8 april 2022
Ukrainske simstjärnan Mychailo Romantjuk.
Ukrainske simstjärnan Mychailo Romantjuk.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 25-årige ukrainske simstjärnan tog dubbla OS-medaljer i Tokyo förra sommaren, silver på 1 500 meter fritt och brons på 800 meter fritt.

Han är gift med friidrottsstjärnan Maryna Bech Romantjuk, som tog silver i tresteg på inomhus-VM förra månaden, och paret är så klart kändisar i sitt hemland.

Annons

Mychailo Romatjuk berättar hur han efter OS-framgångarna njöt av livet hemma i Ukraina. På sitt Instagramkonto har han lagt upp en bild där han poserar tillsammans med landets president Volodmyr Zelenskyj och stolt visar upp sina OS-medaljer i samband med en mottagning.

Nu ligger hans land delvis i spillror efter sex veckor av Rysslands invasion. Han berättar hur svårt det har varit att tänka på simning.

– Nu är det lite bättre, de första veckorna när jag levde i Ukraina så var det svårt. Då tänkte jag bara på familjen och vännerna. Nu är det lite bättre och jag kan tänka mer på simning, säger Romantjuk som tävlar i den årliga stortävlingen Swim Open i Stockholm lördag-tisdag.

Lagkamraten på andra sidan

Det Internationella simförbundet Fina väntade nästan längst av alla idrottsförbund innan de stängde av Ryssland och Belarus från deltagande internationellt. Något som Romatjuk är kritisk emot.

– De sade att man inte ska blanda ihop sport och politik, men sport är en av de mest politiska sakerna som finns.

Romantjuk var tidigare lagkamrat med Sarah Sjöström i den internationella simklubben Energy Standard. Där ingick också ryske stjärnan Jevgenij Rylov, dubbel olympiska mästare i ryggsim i Tokyo.

Rylov var en av de idrottare som deltog i president Vladimir Putins manifestation på ett fullsatt Luzjnikistadion för några veckor sedan där kriget och årsdagen av annekteringen av Krim firades.

Rylov visade upp sina OS-guld och bar en jacka med Z på, bokstaven som blivit en symbol för de som stödjer den ryska invasionen av Ukraina.

TT: Hur reagerade du på det?

– Det väckte massor av känslor. Den första var att jag ville döda honom. Jag blev väldigt upprörd över de idrottare som var där. Vi hade en bra relation, men nu är den... Om han stödjer den ryska aggressionen är det hans sak, men då tycker jag att hans idrottskarriär måste vara över, säger Romantjuk.

Annons

Det Internationella simförbundet har startat ett disciplinärende mot Rylov efter hans medverkan.

Inbjudan från Tyskland

Mychailo Romatjuk fick en inbjudan från Tyskland att träna med landslaget där och kunde på så sätt lämna Ukraina.

– Det fanns två möjligheter, att åka till Tyskland eller att gå ut i strid. Hade jag inte fått möjligheten i Tyskland hade jag inte fått lämna Ukraina, utan blivit kvar och fått kämpa för mitt land, säger han och eftertänksamheten syns i hans blick.

Både hans pappa och hans tränare deltar i kriget.

– Pappa är i militären, men inte som soldat. Han jobbar med säkerheten, men han får inte berätta var han är. Min tränare är också i militären, han är i Odessa. Där är det krig. Många av mina vänner jobbar som volontärer eller i militären, alla är inblandade i det här.

TT: Är du orolig för dem?

– Naturligtvis, det är några av mina mest betydelsefulla personer i mitt liv. Min tränare är som min reservpappa, vi har jobbat ihop i 20 år. Men jag tror och hoppas att allt kommer att bli bra, säger han.

Han säger att hans kompisar i simlandslaget också fått möjlighet att träna utomlands. Precis som sin fru, som tränar i Portugal, vill han vinna medaljer på sommarens mästerskap, VM i Budapest och EM i Rom, för att skänka glädje till dem där hemma.

– Hennes silver betyder mycket för alla. Det jag kan göra för mitt land är simma snabbt. Då kommer folk att veta mer om Ukraina. Vi idrottare kan berätta sanningen om vad som händer hemma och stödet utomlands betyder mycket, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons