Annons

Ungdomarna är framtiden för IFK

HANDBOLL IFK Kristianstads ungdomsverksamhet är på väg upp ur en svacka. Det visar inte minst antalet lag och insatsen i Cabby Cup. När turneringen avgjordes i helgen som gick hade IFK nio lag på startlinjen. Tre gånger så många som för två år sedan.
Sport • Publicerad 30 januari 2001
Publikfesten. Leif Carlsson och Tobias Ståhl trivdes på läktaren.
Publikfesten. Leif Carlsson och Tobias Ståhl trivdes på läktaren.Foto: 
IFK Kristianstads Christopher Björklund satsar på genombrott i Cabby Cup. 92 lag kom till start i den populära turneringen och det spelades över 200 matcher.Bilder: WILLY ALM
IFK Kristianstads Christopher Björklund satsar på genombrott i Cabby Cup. 92 lag kom till start i den populära turneringen och det spelades över 200 matcher.Bilder: WILLY ALMFoto: Fullt ös.

Ifjol erövrade klubben titeln ”Bästa klubb i Cabby Cup”, men i år fick IFK nöja sig med att bli näst bästa klubb, Lugi drog det längsta strået.

–Synd, men nästa år är vi med i fightas i toppen igen, säger Torgny Mårtensson, som är en av tre ledare för det framgångsrika pojklaget födda 1987.

Annons

Faktiskt det äldsta laget i IFK Kristianstads ungdomsverksamhet bortsett från juniorlaget. Så klubben saknar lag för pojkar och flickor födda 1984–1986. Trist, men sant.

–Inte bra. Vi arbetar långsiktigt och under pojklaget –87 ser det mycket bra ut, vi har i princip minst två lag hela vägen, förklarar den andre ledaren Jan-Erik Flink. Höjdpunkten för 87-laget hittills är seger i Lundaspelen – en internationell turnering i Lund under julhelgen.

–Mig veterligen har inget annat IFK-lag vunnit Lundaspelen, säger Sten Ravhed, den tredje ledaren för laget.

Det tar tid att räkna upp olika segrar som laget erövrat, det är lättare att konstatera när laget förlorat mot jämnåriga motståndare: inte en enda gång under nuvarande säsong.

Som förstaårs B-pojkar möter laget i vissa turneringar lag med ett år äldre spelare. Till exempel i Cabby Cup. Och alla vet vilken stor skillnaden den kan vara på en 13- och 14-åring i den fysiska utvecklingen.

–Det gör en decimeter i längd och våra killar kan inte riktigt hålla bollen, säger Sten.

Längd och storlek kompenserar IFK-spelarna med snabbhet och spelskicklighet. När laget mötte H78 från Sölvesborg i en direkt avgörande match om avancemang från gruppspelet kom inget av IFK:s nio mål från distans, samtliga mål kom från sexmetersavslut eller på straff. Matchen slutade 9–9 och IFK gick vidare från gruppen tillsammans med Tollarp. Men inget av våra lokala lag lyckades rubba Lugi från slutsegern i pojkar B. IFK fick stryk i kvartsfinalen (5–12) och samma Lugi-lag skickade ut Tollarp i semifinal (11-15). I finalen möttes två Lugi-lag...

–Killarna ska se turneringen som en utveckling, att de får möta äldre killar och på så sätt tappa respekten, säger Torgny.

Ledartrion betonar gång på gång att även om laget är framgångsrikt i dag är det viktigaste att vara bra om ett några år, och att nå framgång som senior är ingen självklarhet för att man är duktig som 13-åring.

–Vi måste ge alla spelare en gedigen handbollsutbildning. Samtidigt är det viktigt att killarna och tjejerna lär sig ta ett ansvar, både på och utanför banan, fortsätter Sten.

Annons

IFK Kristianstad som förening dansar som bekant slak lina om sin existens. Men framtiden är räddad – åtminstone vad det gäller ungdomarna.Klubbens sparkapital är en egen förening, IFK Kristianstads Ungdom, som idag omfattar cirka 160 ungdomar i elva lag.

–Det hela handlar om att undvika att dras med i en eventuell konkurs, förklarar Sten Ravhed.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons