Annons

United: Lindelöf har återhämtat sig bra

Victor Nilsson Lindelöf har "återhämtat sig bra" efter helgens match mot Norwich, där han klev av med andningssvårigheter.
Hans klubb Manchester United säger att händelsen inte har att göra med covid-utbrottet i laget att göra.
Fotboll • Publicerad 14 december 2021
Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.
Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Victor Nilsson Lindelöf, i mitten, tvingades kliva av lördagens match mot Norwich efter att ha upplevt sig ha svårt att andas.
Victor Nilsson Lindelöf, i mitten, tvingades kliva av lördagens match mot Norwich efter att ha upplevt sig ha svårt att andas.Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sveriges landslagsläkare Anders Valentin. Arkivbild.
Sveriges landslagsläkare Anders Valentin. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf tog sig för bröstet och klev av lördagens Premier League-match i fotboll mot Norwich.

Efteråt sade United-tränaren Ralf Rangnick att de första testerna pekade på att "allt verkade okej". Svensken ska dock ha haft förhöjd puls och har därför undersökts noga efter matchen.

Annons

Hans fru Maja skriver på sin blogg att läkare haft den svenske spelaren under uppsikt sedan händelsen.

"Victor var väldigt skärrad efteråt. I går (söndag) gjorde han en massa tester och har på monitor för hjärtat i två dygn för att se till att allting är ok", skriver Maja Nilsson Lindelöf på sin blogg.

Rutinåtgärd inom fotbollen

Den typen av åtgärder – de sista testerna avslutas under tisdagen, skriver Maja Nilsson Lindelöf – är rutin vid minsta misstanke om hjärtproblem. Det säger fotbollslandslagets läkare Anders Valentin.

– Det är helt enligt instruktionsboken, säger han till TT.

Det rör sig troligen om en längre EKG-mätning, förklarar Valentin. Om man inte hittar några avvikelser i hjärtrytmen vid den första mätningen som ger en ögonblicksbild, kan man få en mer specifik bild genom registrering över tid.

– Det är en vanlig grej att göra oavsett om man är idrottare eller inte. Under en längre tidsperiod kan man upptäcka tillfälliga rubbningar i hjärtrytmen, säger Anders Valentin.

– En del arytmier är mer godartade, medan andra kan vara knepigare.

Händelsen väckte starka reaktioner och United-målvakten David de Gea drog paralleller till dansken Christian Eriksen, som rasade ihop med hjärtstillestånd under fotbolls-EM i somras.

Svårt att upptäcka allt

Anders Valentin säger att fotbollsspelare på elitnivå normalt genomgår minst en vanlig EKG-mätning per säsong i förebyggande syfte. Man genomför också avancerade undersökningar, såsom ultraljud, men vissa problem går ändå inte att hitta.

– Ser man till exempel på Eriksen, han hade gjort det hur många gånger som helst. Vissa tillfälliga störningar kan komma och gå, där kan 48 timmar till och med vara för lite tid. En del varianter är nästan omöjliga att upptäcka, säger Valentin.

Annons

Senare under helgen kom det fram att flera spelare och ledare i Manchester United testats positivt för covid-19. Men inget tyder på att det som drabbade Victor Nilsson Lindelöf hör samman med smittan i klubben, skriver United i ett uttalande.

"Victor genomgår för tillfället en rad undersökningar i förebyggande syfte. Han har dock återhämtat sig bra från händelsen i matchen mot Norwich", skriver klubben.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons