United utslaget ur Champions League

FOTBOLL Det blev en ny Premier League-titel. Men ingen ny Champions League-seger. Nykorade engelska mästarna Manchester United är utslaget ur Champions League efter 1–2 i kvartsfinalreturen i München. Däremot är regerande mästarna Real Madrid vidare – efter 3–0 och sammanlagt 5–3 mot turkiska Galatasaray.
Sport • Publicerad 19 april 2001

Både United och Real hade underlägen att hämta upp efter förra veckan.

United: 0–1 i baken från mötet med Bayern München i Manchester.

Real: 2–3 efter förlusten i Istanbul.

Men det var bara spanjorerna som lyckades ta sig vidare till semifinal i Champions League – och sättet som det regerande mästarlaget gjorde det på imponerade. Skyttekungen och landslagsforwarden Raúl satte 1–0 efter 15 minuter, Ivan Helguera spädde på med 2–0 bakom brasilianske keepern Claudio Taffarel efter 29, och Raúl fixade 3–0 efter 36.

Sedan lutade sig spanjorerna tillbaka, bevakade ledningen och tog sig behagligt vidare till semifinalen med sammanlagt 5–3.

Men för United är det europeiska äventyret över.

Engelsmännen kom till onsdagens retur utan sin engelske landslagskapten, avstängde David Beckham, och hade svårt att få fart på offensiven – svårt att hitta ytorna och svårt att få hål på det tyska försvar där Patrik Andersson spelade mittback. Svensken skallade i hop med Dwight Yorke efter 60 minuter och fick sys med fem stygn vid höger ögonbryn, men kom tillbaka och gjorde en övertygande insats. När sedan engelsmännens försvar darrade betänkligt under den första halvleken såg Bayern till att utnyttja blottorna.

Brasilianaren Giovanni Elber slog in 1–0 från nära håll redan efter fem minuter, och tyskarna fick sedan 2–0 efter att tyske landslagsmittfältaren Jens Jeremies byggt upp det anfall som Mehmet Scholl avslutade intill United-målvakten Fabien Barthez högra stolpe.

United flyttade upp positionerna efter halvtidspausen och lyckades reducera genom walesaren Ryan Giggs, som frispelades av Paul Scholes och lobbade in 2–1 över Bayernkeepern Oliver Kahn.

Engelsmännen skapade därefter ett tryck och en del chanser mot det tyska målet, men misslyckades i avslutningarna.

Därmed gick Bayern München vidare med sammanlagt 3–1 och möter Real Madrid i den ena semifinalen.

I den andra möts spanska Valencia och engelska Leeds, som båda säkrade avancemang på tisdagskvällen.