Annons

Uppgifter: Lämnar Krasnodar på grund av kriget

Utländska spelare och tränare lämnar ryska fotbollsklubbar i en strid ström.
En uppges vara landslagsstjärnan Viktor Claesson.
Det rapporterar ryska medier.
Fotboll • Publicerad 2 mars 2022
Viktor Claesson, till vänster, i Krasnodars tröja. Nu uppges han vara på väg att lämna klubben på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Viktor Claesson, till vänster, i Krasnodars tröja. Nu uppges han vara på väg att lämna klubben på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Vitalij Timkiv/AP/TT

Claesson, 30, ska vara en av spelarna på väg bort. Tidigare under dagen meddelade hans klubb Krasnodar att den tyske tränaren Daniel Farke och hans tre tyska medarbetare lämnar klubben.

Flera ryska medier, bland dem Championat, skriver att de utländska spelarna i Krasnodar har vägrat att träna med klubben sedan Ryssland invaderade Ukraina i förra veckan.

Annons

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har klubbens utländska spelare fått tillåtelse att lämna landet.

Intressant för Djurgården

Sedan Marcus Berg flyttade hem till IFK Göteborg i somras och Kristoffer Olsson skrev på för Anderlecht är Claesson ende svenske spelare kvar i Krasnodar. Under sitt långa skadeuppehåll tränade han med Djurgården.

– Jag tror alla skulle vilja se Claesson i sitt lag, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till TV 4 Fotbollskanalen.

– Vi har haft kontakt på så sätt att han har varit och tränat med oss. Det är en svår situation för alla spelare i Ryssland, men vi har inte haft någon kontakt om något mer än det. Jag vet inte heller vad det skulle innebära om Claesson lämnar sin klubb, han har ju kontrakt och så. Jag är inte så insatt i det. Men skulle han välja att komma hem till Sverige så är det klart att vi, likt flera andra klubbar, skulle undersöka möjligheten, fortsätter Andersson.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson har bekräftat för Aftonbladet att man är i kontakt med Claesson, men att man inte fört konkreta diskussioner om en övergång.

Claessons kontrakt med Krasnodar går ut i sommar.

Facket: Bryt kontrakten

Spelarfacket Fifpro vill att de utländska spelarna i den ryska ligan ska få bryta sina kontrakt. Det skriver fotbollstransfer.com som citerar Voetbal International.

– Den fortsatt eskalerande konflikten är enligt vår uppfattning en god anledning till att få sitt kontrakt uppsagt utan att behöva betala ersättning till klubben. Vi diskuterar det här just nu, säger styrelseledamoten Louis Everald till den nederländska tidningen.

– Fifa kan justera reglerna i nödsituationer. På grund av den extremt oroande situationen anser vi att spelare bör få lämna landet. Vi vill ha klarhet i detta så snart som möjligt, fortsätter Everald.

Annons

IFK Norrköping har de senaste åren sålt fyra spelare till ryska klubbar.

– Vi har varit i kontakt med våra gamla spelare och agenter för att se hur det är och kollat hur deras situation är. De uppskattar att vi hör av oss, även om det inte handlar om att någon är på väg hem. Ryska klubbar har gått ut och sagt att man ska sitta lugnt i båten just nu, sedan är det upp till den enskilda hur man vill göra, sade klubbens ordförande Sakarias Mårdh nyligen till Norrköpings Tidningar.

Klubben har fordringar på ungefär 50 miljoner kronor för spelarförsäljningar till de ryska klubbarna.

Mårdh säger till tidningen att inga avbetalningar släpar efter.

– Men vi följer läget hela tiden och tar ställning efter det.

Fakta: Svenska fotbollsspelare i ryska ligan

Armin Gigovic, 19, mittfältare, Rostov.

Axel Björnström, 26, försvarare, Arsenal Tula.

Besard Sabovic, 24, mittfältare, Chimiki.

Dennis Hadzikadunic, 23, försvarare, Rostov.

Filip Dagerstål, 25, försvarare, Chimiki.

Jordan Larsson, 24, anfallare, Spartak Moskva.

Pontus Almqvist, 22, anfallare, Rostov.

Sead Haksabanovic, 22, mittfältare, Rubin Kazan.

Viktor Claesson, 30, mittfältare, Krasnodar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons