Annons

Uppgifter: RF-basen röstade för Ryssland

Uefa har öppnat för att släppa in ryska ungdomslag i europeiska turneringar igen.
Enligt Sky Sports ska Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Uefa och ordförande i Riksidrottsförbundet, ha röstat för detta – vilket går emot RF:s beslut.
"Jag känner inte igen mig alls i den beskrivningen", skriver han i en kommentar till TT.
Fotboll • Publicerad 29 september 2023
Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uefa meddelade tidigare i veckan att de har för avsikt att låta pojk- och flicklag från Ryssland delta i redan lottade turneringar. De hävdar att barnen inte ska behöva lida för vad landets vuxna ägnar sig åt.

En av personerna som enligt Sky Sports ska ha röstat för detta är Karl-Erik Nilsson. Ordföranden i RF, som fram till nyligen var ordförande för Svenska fotbollförbundet, gick därmed emot RF:s linje i frågan.

U17-EM i Sverige

Annons

Sverige ska nästa sommar arrangera U17-EM för flickor. Enligt Uefas nya besked kan alltså Ryssland delta där.

På en pressträff tidigare i veckan sade det Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt:

– Sedan har vi Riksidrottsförbundets beslut att inte heller i barn och ungdomars tävlingsverksamhet får ryska deltagare var med här i Sverige. Vi tänker heller inte ställa upp mot ryska lag utanför Sverige.

Karl-Erik Nilsson har nu bemött uppgifterna. I en kommentar till TT skriver han.

"Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos (Uefas exekutiva kommitté) hantering av frågan. Våra interna samtal och vägen fram till beslut är inget som offentliggörs publikt. Jag kan därför inte kommentera hur omröstning skett och resultatet av denna."

Inga seniorlag tillåts

Enligt Uefas beslut kan matcher med ryska ungdomslag inte innehålla ryska flaggor eller nationalsång. Matcher får inte heller spelas på rysk mark och beslutet gäller inte ryska seniorlag.

Nilsson skriver vidare:

"Jag kan däremot slå fast att det viktigaste beslutet var att Uefas vägran att låta ryska representationslag på seniornivå delta ligger fast till det fasansfulla kriget är över, trots ett stort tryck om att fatta ett annat beslut. Det är helt i linje med svensk idrotts och svensk fotbolls uppfattning. Jag har inga ytterligare kommentarer i ärendet."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons