Annons

Vånga värd för VM – i enhjuling

På lördag avgörs VM i Vångabacken – på enhjuling. 300 cyklister från 28 nationer bussas dit från Köpenhamn. "Vi är jätteglada för det, men vår första reaktion var att de nog inte fattar hur det ser ut i Vångabacken", säger Bert-Ola Nilsson, PR-ansvarig för Vångabacken.
Sport • Publicerad 29 juli 2008
På lördags avgörs VM i enhjuling – i Vångabacken. 300 cyklister från 28 nationer finns på startlinjen. BILD: SCANPIX
På lördags avgörs VM i enhjuling – i Vångabacken. 300 cyklister från 28 nationer finns på startlinjen. BILD: SCANPIXFoto: 

VM i enhjuling avgörs vartannat år och i år är det Danmark som är värdnation. VM pågår för fullt sedan i fredags, men disciplinen MUni, mountain unicycling, kommer att avgöras i Vångabacken.

– I sista kontakten med danskarna var det nio busslaster med tävlande och familjer som kommer och 50 personbilar, säger Bert-Ola Nilsson.

Annons

– Det är en bra chans att visa upp backen och en fin möjlighet att få in lite i kassan.

Varför Vångabacken?

– Vissa discipliner kan av rent typografiska skäl inte gå i Danmark. Vi har ju redan banorna eftersom vi har vår mountainbike här, säger Bert-Ola Nilsson.

MUni är enhjulingens motsvarighet till mountainbike. Däcket och fälgen är kraftiga och cykeln är mer robust än en vanlig enhjuling. Broms däremot är ovanligt, förutom nedförs då det tar mycket på krafterna att bromsa med benen. Jämfört med mountainbike är tempot långsamt och cyklisterna måste trixa mer då det kräver en hel del balans.

I Vångabacken kommer det att köras både cross country, downhill, uphill och north shore. North shore avgörs på en bana som är uppbyggd en och en halv till två meter över marken.

– Det är en kanadensisk grej med broar och ramper över stock och sten. Det kräver balans, säger Nilsson.

En av få MUni-utövare i regionen heter Olaf Johansson. Han är 53 år och började med MUni för fyra år sedan. I VM ställer han dock inte upp.

– Nä, jag ska filma. Men det kanske blir nästa gång, säger Olaf Johansson.

– Är man äldre så tycker man det är roligt att köra i skogen. Jag kör på stigarna kring Hässleholm. Annars är det mest killar från 12-18 år som cyklar enhjuling.

Fenomenet MUni kommer från början från USA och England. Till Vånga kommer 28 olika nationaliteter.

– De senaste åren har det gått rätt fort. Vi är kanske 50-100 i Sverige som kör MUni, men det är bara två svenskar med i VM, båda från Stockholm, berättar Olaf Johansson.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons