Varberg vann kvalrysare – stannar Persson?

Varberg får spela allsvensk fotboll även 2023, efter 2–1 på söndagen och sammanlagt 4–2 i kvalet mot Öster.
Men det blev en rysare, som Varbergs målskytt Robin Tranberg inte vågade titta på när han blev utbytt.
Nu hoppas Varberg att tränaren Joakim Persson stannar.
Fotboll • Publicerad 13 november 2022
Robin Tranberg jublar efter sitt 1–0-mål för Varberg i det andra kvalmötet med Öster. Ismet Lushaku ansluter. Nu hoppas Tranberg att tränaren Joakim Persson stannar i Varberg.Foto: Adam Ihse/TT

Öster får ta nya tag i superettan, där man kom trea i år. Växjölaget var smått imponerande stundtals i de två kvalmatcherna. Men Varberg var skarpare i avgörande lägen, och vann båda mötena med 2–1.

Mittfältaren Robin Tranbergs 1–0-mål för Varberg i 26:e minuten avbröt Östers fina start i det andra kvalmötet. Tranberg spelade ut bollen till Oliver Alfonsi på högerkanten, fortsatte framåt, fick en smart passning tillbaka från Alfonsi, och sköt välplacerat 1–0 vid bortre stolpen.

– Superskön känsla. Lite ovant att göra spelmål för min del, men det kom lägligt, säger Robin Tranberg.

Efter paus etablerade Öster nytt tryck mot Varberg, och Jesper Westermark nicktouchade in 1–1.

Mål efter inkast

Nu hade Varbergs ledning sammanlagt krympt till 3–2. Publiken levde med, och vi fick se en kvalrysare värd namnet medan höstmörkret föll runt arenan.

I 75:e minuten tog Varberg ledningen i matchen igen.Tobias Carlsson nickade in bollen efter ett inkast, med nickskarv från mittbackskollegan Joakim Lindner. 2–1 i matchen, 4–2 till Varberg sammanlagt, och det halländska hemmalaget hade nytt segergrepp.

Men Robin Tranberg, som gjort 1–0, såg inte sitt Varbergs andra mål. Han hade blivit utbytt strax innan, och satt i omklädningsrummet.

– Jag pallade inte att se på. Jag satt med fingrarna så och hörde inget, säger Tranberg och håller för öronen.

– Jag sade: "Kom inte och hämta mig om det inte är något bra", berättar han.

När så materialförvaltaren Toni Donev kom och knackade på Robin Tranberg efter 2–1, förstod målskytten att kvalet höll på att gå Varbergs väg.

Rutinen viktig

Östers tränare Srdjan "Tufa" Tufegdzic var ändå stolt över sitt lag.

– De första 20-25 minuterna tycker jag vi spelade riktigt bra, och hade bra kontroll på matchen, säger Tufegdzic.

– Jag tycker att det som avgör till slut är erfarenheten, tillägger Tufegdzic och pratar om allsvensk rutin, och att Varberg utnyttjade Östers misstag.

Joakim Persson, tränare i Varberg, ser kvalduellen på ett liknande sätt.

– Även om de vaskar fram x antal halvchanser så är det vi som gör målet, säger Persson om söndagens andra halvlek.