Annons

Världen runt

Sport • Publicerad 29 december 2002

TENNIS. Tennisåret 2003 inleds redan på måndag med bland annat turneringen i Doha, Qatar. En svensk finns med i startfältet, nämligen Andreas Vinciguerra som på söndagen kvalade in i turneringen.

Via segrar, först mot norrmannen Jan Frode Andersen, därefter mot Sebastien De Chaunac, Frankrike, (6–3, 6–4) är nu Vinciguerra inne i ATP-turneringen.

Annons

– Det är alltid svårt så här i början av säsongen men det har sett bra ut för Andreas, kroppen känns också bra, han känner inte av något av sina tidigare skador, säger tränaren Mikael Tillström till TT i telefon från Doha.

Vinciguerra som fick stora delar av säsongen förstörd på skador har nu sjunkit så långt ned på rankingen att han tvingas kvala. Han möter i första omgången marockanen Karim Alami som fick ett wild card till Doha. Seger där och han kan ställas i andra omgången mot årets Paris-segrare, spanjoren Albert Costa, som är andraseedad i Doha.

– Efter Doha åker vi direkt till Melbourne för att försöka kvala in till Australian Open, säger Tillström. (TT) ISHOCKEY. Miljontals kronor i prispengar, så ska Internationella ishockeyförbundet, IIHF, locka klubbar till sin satsning med en Europaliga. Förre svenske förbundsbasen Rickard Fagerlund har utrett ligafrågorna för IIHF.

– Vi räknar med tio miljoner schweizerfranc, cirka 62 miljoner kronor. Pengarna ska komma från sponsorer och att tv är inkopplat är en förutsättning. Ligger vi inte på den penningnivån inom tre år, då ska vi heller inte dra igång ligan, säger Fagerlund till SvD.

Den tänkta ligan ska kunna dra igång hösten 2004. IIHF:s planer är att 30 lag ska delta i ligan, föreningarna själva ska stå för sin egna kostnader men de också ska få behålla biljett- och reklamintäkterna.

– Vi är en liten sport med flera starka klubbar. Och ute i Europa finns det ett behov av en sådan här liga, säger Fagerlund. (TT) BASKET. Basketåret 2002 kunde knappast sluta sämre för det svenska herrlandslaget. På söndagen blev det förlust mot Finland, 93–96, i fyrnationsturneringen i Tallinn, vilket gjorde att svenskarna fick åka hem med två förluster.

I lördags vann Lettland med siffrorna 84–69.

– Vi skapade lägen men kunde inte utnyttja dem. Jag är heller inte nöjd med försvarsspelet, vi hade mycket dalar i försvaret, sade förbundskaptenen Jan Enjebo efter söndagens förlust mot Finland.

Mattias Sahlström blev historisk när han gjorde sin 207:e landskamp, rekord i svensk basket. För Sahlström blev det dock ett trist slut, han tvingades kliva av planen efter att stukat foten.(TT) ALPINT. Anja Pärson körde ur i andra slalomtävlingen i följd.

Och Janica Kostelic tog sin andra raka slalomseger och utökade ledningen i världscupen.

Annons

Enda svenska glädjeämnet i Semmering på söndagskvällen var att Susanne Ekman tangerade sitt personbästa, en tolfte plats.

Anja Pärson startade som nummer ett och körde bra i den övre delen av Panoramapisten, hade fjärde bästa mellantid, men strax därefter fick hon ett slag och innerskidan släppte och hon körde ur.

Strax därefter grenslade Anna Ottosson en käpp i början av sitt åk.

Den fjärde svenskan i tävlingen, Jessica Fjällryd, lyckades inte kvala in till andra åket. (TT) Peter Sartzsom får Team Danmarkpriset. Den svenske pingistränaren får priset för sitt arbete med dansk talangutveckling.

Sven Hannawaldsom vann första deltävlingen i tysk-österrikiska backhopparveckan. 27-åringen nådde 125,5 meter med sitt första hopp och 119 meter med sitt andra.

Scarlet Knightsom galopperade i starten i Prix de Bourgogne och diskades.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons