Annons

Världsmästaren avstängd – rapporteringsmiss

Friidrott • Publicerad 5 juni 2020
Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Salwa Eid Naser var överlägsen på finalen över 400 meter på VM i Doha i oktober när hon korsade mållinjen på tiden 48,14. Det var den tredje snabbaste tiden genom tiderna på den distansen.

Nu har hon stängts av tills vidare av det Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) för att ha brustit i sin vistelserapportering. 22-åringen har helt enkelt misslyckats med att hålla sig tillgänglig för att dopningstestas. Hon har misslyckats tre gånger inom tolv månader med att vara på den plats hon uppgett att hon ska vara på för att testas.

Annons

2018 blev svenska Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Ett till två års dopningsavstängning är det normala vid rapporteringsmissar.

Fakta: Vistelserapportering

+ Det är närmast omöjligt att göra dopingkontroller utanför tävling om man inte vet var idrottaren befinner sig.

+ Det är idrottaren som personligen bär ansvaret för att rapportera när och var man kan anträffas utanför tävlingsperioden. Utöver tävlingar och återkommande aktiviteter, som träningstillfällen, ska även adress för dygnsvila och en 60-minuters slottid anges för varje enskild dag under rapporteringsperioden.

+ Under hela slottiden måste idrottsutövaren göra sig tillgänglig för kontroll. Det är alltid idrottsutövaren som är ansvarig för att rapporten skickas in i tid och ständigt är uppdaterad. Idrottsutövare som missköter sin rapportering eller inte befinner sig på rapporterad plats under slottiden kan anmälas till bestraffning.

Källa: Riksidrottsförbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons