Annons

Världsrekord av Duplantis: "En klass för sig"

Armand Duplantis har slagit sitt eget världsrekord.
På måndagen hoppade 22-åringen 6,19 i Belgrad och han klarade höjden i det tredje försöket.
Friidrott • Publicerad 7 mars 2022
Armand Duplantis satte nytt världsrekord i stavhopp när han klarade 6,19 meter vid en tävling i Belgrad på måndagen.
Armand Duplantis satte nytt världsrekord i stavhopp när han klarade 6,19 meter vid en tävling i Belgrad på måndagen.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Försöket var "Mondos" 51:a totalt på höjden.

När Duplantis insåg att han slagit sitt eget världsrekord sprang han direkt bort till flickvännen Desiré Inglander och gav henne en kyss.

Annons

– Äntligen, var min första reaktion. Jag har aldrig haft en höjd som har skapat mig så mycket problem i livet. Jag är glad att jag klarat av det så att jag kan fokusera på nästa sak. Jag har försökt i två års tid, att äntligen klara av det… det är en otrolig känsla. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, säger han till TT.

Och han hade det på känn.

– Efter mitt första försök kände jag att jag skulle klara av det.

Duplantis var helt överlägsen i Belgrad Indoor Meeting där bara fem andra hoppare deltog. Näst bäste hoppare rev ut sig på 5,31.

"Betyder otroligt mycket"

"Mondo" inledde måndagens tävling med att hoppa 5,61 innan han tog både 5,85 och 6,00 – därefter lade han upp ribban på 6,19.

– Han visar återigen att han står i en fullkomlig klass för sig. Att han fick göra det här nu... jag tror det betyder otroligt mycket för honom. Det var två år sedan han gjorde det senast, då var han under en stadig utveckling, det blev högre, högre och högre hela tiden, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till TT.

– Han har fortsatt höjt sin nivå fast inte kommit högre, han har verkligen fått kämpa för att sätta ett rekord till och varit så nära många gånger. Det här var fantastiskt kul att han verkligen fick sätta till det i dag.

Inomhus-VM nästa vecka – i samma arena

Nästa vecka väntar inomhus-VM för Duplantis, 18-20 mars, i Belgrad – i samma arena där han i dag satte världsrekordet.

– Man kan inte tänka sig ett bättre genrep, att få göra det här 13 dagar innan inomhus-VM, på exakt samma arena. Det är verkligen ett drömscenario, säger Bergqvist.

"Mondo" själv om att återvända till samma arena:

Annons

– Det hade kunnat vara värre...

Mamma Helena Duplantis följde det lyckade världsrekordförsöket från hemmet i USA.

– Äntligen! Det var skönt. Han har varit nära så många gånger. Jag såg det på tv:n och tyckte inte att det såg ut att vara så mycket folk. Det var lite dött. Men det gick ändå, säger hon till SVT.

Raderade ut Bubkas rekord

Det tidigare världsrekordet, 6,18, satte Duplantis på en inomhusgala i Glasgow i februari 2020.

I stavhopp gäller världsrekordet oavsett om det tävlas inom- eller utomhus.

Duplantis är även den stavhoppare som hoppat högst utomhus. 2020 raderade han ut Sergej Bubkas rekord när han tog sig över 6,15 i Rom.

Senare i år väntar nya, stora uppgifter, VM i Eugene, USA, 15-24 juli och EM i München 15–21 augusti.

I skymundan av Duplantis slog Thobias Montler till med finfina årsbästat 8,23 och kom tvåa i längdtävlingen bakom greken Militatis Tentoglou som noterade 8,25.

– Fantastisk hoppning. 8,23 är ett hyfsat bra genrep inför VM. Det är ett världsresultat, säger Kajsa Bergqvist om Montler som var ett hårfint övertramp från att ta OS-brons i Tokyo i somras.

Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA (22 år).

Smeknamn: "Mondo".

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna. Flickvännen Desiré Inglander.

Främsta meriter i urval: OS-guld 2021. Världsrekordhållare i stavhopp på 6,19 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Aktuell: Slog sitt över två år gamla världsrekord på 6,18 när han nådde 6,19 i tredje och sista försöket vid tävlingar i Belgrad i kväll.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons