Annons

Världsstjärnans mål: Vinna titeln han saknar

Världens just nu främste hoppryttare ser världscupfinalen som viktigare än EM i sommar.
I dagarna har Henrik von Eckermann chansen att bli historisk.
– Jag ska göra vad jag kan för att stå överst på söndag, säger han i telefon från Omaha, Nebraska.
Ridsport • Publicerad 4 april 2023
Henrik von Eckermann på King Edward. Med start natten till torsdag inleder ekipaget världscupfinalen i Omaha, Nebraska. Arkivbild.
Henrik von Eckermann på King Edward. Med start natten till torsdag inleder ekipaget världscupfinalen i Omaha, Nebraska. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Wilma Hellström och Cicci gör debut i världscupfinalen. Arkivbild.
Wilma Hellström och Cicci gör debut i världscupfinalen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Två gånger tidigare har han slutat trea i finalen, en placering även bröderna Jens och Peder Fredricson samt Malin Baryard Johnsson nått.

Hittills har ingen svensk lyckats vinna.

Annons

– Det största problemet är att inte jag vunnit, säger von Eckermann och skrattar.

Många tror att det är dags nu. Han och King Edward är världens bästa ekipage och har dominerat sporten det senaste året.

"Göra allt jag kan"

– Tänker man bara på resultatet blir allt annat än att vinna en besvikelse. Jag ska göra allt vad jag kan för att få de där så nära hundraprocentiga rundorna som möjligt. Känner jag att jag har gjort det, har jag gjort allt jag kan.

TT: Vad skulle det betyda för dig att vinna finalen?

– För mig personligen skulle det betyda väldigt mycket. Jag sätter ett stort värde på världscupen. När jag började med det här var det alltid världscupen jag tittade på. Tävlingarna i Göteborg och finalerna.

– Det här året har vi inget OS eller VM. Därför har konkurrensen varit större än kanske någonsin tidigare. Det kommer att bli en tuff kamp.

Rider inte EM på King Edward

Efter de dubbla VM-gulden i augusti lade han en plan med sikte på världscupfinalen. Finalhoppningarna i Omaha torsdag-söndag går sportsligt före EM-veckan i Milano i månadsskiftet augusti-september.

Rider han EM, sker det inte på 13-årige King Edward.

– Världscupfinalen är som ett mästerskap. Jag vill inte säga att han har blivit gammal men jag vill vara åt det försiktiga hållet. Det kommer ett OS nästa år och jag vill inte göra två stora ansträngningar innan ett eventuellt OS.

Om prestationsförmågan är hög nog på tioåriga stoet Iliana och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona gör tummen upp, rider von Eckermann gärna EM.

Annons

– Vi är i en process tillsammans, Iliana och jag. Vi har gjort bra saker men också fått en och annan dipp. Det är en lång väg kvar, men jag har en plan för EM för henne. Sedan får vi se om det blir tillräckligt bra för att få en plats i laget.

– Jag har också en långsiktig plan med Iliana. I den form King Edward är i nu är han given i ett OS, men man vet aldrig vad som kan hända och då vill jag ha en möjlighet att ha ett andraval.

Debut för Hellström

I Omaha har han sällskap av Wilma Hellström, som debuterar i världscupfinalen. von Eckermann gillar att någon utanför den snäva kretsen landslagsstjärnor tagit sig hela vägen till Omaha.

– Hon har haft en väldigt bra utveckling och gjort jämna resultat. Hon är en som "kommer". Det här ger henne erfarenhet, men hon kan också stå väldigt högt i resultatlistan på söndag. De möjligheterna har hon sett till de resultat hon gjort.

Hellström tillhör den grupp yngre ryttare som på sikt ska upprätthålla Sveriges position som en av hoppsportens stormakter.

– Först och främst är det är väldigt kul att vi har en ryttare till med i världscupfinalen. Wilma hoppas vi alla kan vara med i mästerskap framöver. Vi behöver folk som kommer underifrån.

– Vi hoppas att det inte blir ett stopp i maskineriet den dag vi (dagens landslagsstjärnor) lägger ned verksamheten. Vi vill att sporten lever vidare i Sverige. Det gör den bara om man gör resultat, säger Henrik von Eckermann.

Fakta: Svenskarna i världscupfinalen

Hoppning:

Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

Bor: Kessel, Nederländerna.

Klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF.

Främsta meriter: OS-guld lag 2021, VM-guld individuellt och lag 2022, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013.

Främsta placering i världscupfinalen: Trea i Omaha 2017 och i Paris 2018.

Rankning i västeuropeiska världscupligan: Etta.

Världsrankning: Etta.

Häst: King Edward, 13 år.

Wilma Hellström

Född: 26 april 1993.

Bor: Hovås.

Klubb: Billdals Ridklubb

Främsta meriter: EM-brons lag young rider 2012, flertalet placeringar på femstjärnig nivå och i världscupen.

Främsta placering i världscupfinalen: Debutant.

Rankning i västeuropeiska världscupligan: Tia.

Världsrakning: 205.

Häst: Cicci BJN, tolv år.

Dressyr:

Johanna Due-Boje

Född: 28 mars 1989.

Bor: Förslöv.

Klubb: Helsingborgs Fältrittklubb.

Främsta meriter: Placeringar på femstjärnig nivå och i världscupen, NM-silver lag junior 2006.

Främsta placering i världscupfinalen: Debutant.

Rankning i västeuropeiska världscupligan: 41.

Världsrankning: 66.

Häst: Mazy Klövenhöj, 15 år.

Fakta: Så avgörs finalhoppningen

Torsdag (02.15 svensk tid):

Tidshoppning på 1,60-hinder där nedslag förvandlas till tidstillägg, tre sekunder per nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till en poäng.

Fredag (02.15):

1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från de två första finalomgångarna till antal fel. Den som leder får 0 fel och övriga fel i en stigande skala.

Söndag (01.15):

Den tredje finalomgången i två omgångar över 1,60-hinder. Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna. Till den andra omgången går de 20 bäst placerade ryttarna. Världscupsegrare blir den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning om segern.

Tv: SVT1 och SVT Play sänder samtliga hoppklasser och dressyrens grand prix kür.

Källa: Svenska ridsportförbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons