Annons

Vasaloppet anmält: "Vi tar konsekvensen"

Vasaloppet har anmälts till diskrimineringsombudsmannen efter beslutet om att utesluta ryska och belarusiska åkare.
Om DO väljer att ta upp fallet kan det bli prejudicerande.
Skidor • Publicerad 3 mars 2022
Vasaloppet är anmält till diskrimineringsombudsmannen. Men vd:n Johan Eriksson är beredd att ta konsekvenserna.
Vasaloppet är anmält till diskrimineringsombudsmannen. Men vd:n Johan Eriksson är beredd att ta konsekvenserna.Foto: ULF PALM / TT

Det är ett 90-tal åkare som berörs av Vasaloppets beslut att inte tillåta deltagare från Ryssland och Belarus i årets lopp. Det ser Johan Eriksson som ett naturligt beslut med tanke på vad som nu händer i Ukraina.

Johan Eriksson har ingen information om anmälningen.

Annons

– Jag har bara hört ett rykte om det, men inte fått någon officiell detaljinformation. Men när vi fattade beslutet i söndags insåg vi att detta skulle kunna ske.

DO har bekräftat att en anmälan kommit in.

"Ödmjuk dialog"

Eriksson beskriver situationen som att Vasaloppet har ett avtal med varje enskild deltagare och nu bryter arrangemanget avtalet med dessa berörda åkare.

– Den konsekvensen kommer vi att stå för. Det har vi varit beredd att ta och sedan får vi se vad det mynnar ut i, säger Johan Eriksson och berättar hur åkarna tog beskedet att de inte skulle få åka:

– Det har varit en jättefin och ödmjuk dialog när vi meddelade beskedet. Det var stort samförstånd mellan oss som arrangörer och dem som individer. Den dialogen fungerar och de har förståelse för vårt agerande.

Vasaloppet har ändå anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Kan bli prejudicerande

Adrian Engman, Enhetschef på DO, säger till TT att en anmälan har kommit in men att DO ännu inte bestämt om man ska starta en utredning.

– Vi granskar alla anmälningar och kollar i det första skedet på om det som hänt omfattas av diskrimineringslagen och om vi har tillräckliga uppgifter för att inleda en utredning.

Precis som många andra arrangörer meddelade Vasaloppet i förra veckan att ryska och belarusiska åkare inte skulle få delta i något av årets lopp, efter beslut från långloppscupen Ski Classics, som Vasaloppet är en del av.

– Alla som anordnar offentliga tillställningar i Sverige, som idrottstävlingar, är skyldiga att följa diskrimineringslagen och att sätta sig in i vad den innebär, säger Adrian Engman.

Annons

Just nu har det inte kommit in några anmälningar mot andra motionslopp, men om DO startar en utredning mot Vasaloppet kan resultatet av den vara prejudicerande om fler anmälningar mot motionslopp skulle komma in.

– Vi tittar på alla fall för sig men om vi inleder en utredning i det här fallet kan ju beslutet bli vägledande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons