Vinslöv gynnas av wo-skandal

Elitsatsande OV Helsingborg riskerar att uteslutas ur damernas söderetta efter att ha lämnat walk over i söndagens bortamatch mot Trelleborg. En uteslutning som skulle gynna Vinslövs HK, som är indragna i den desperata jakten på en plats i nya division I.
Sport • Publicerad 26 februari 2013
Joakim Forsbergs Vinslöv påverkas av en wo-skandal i damernas söderetta.
Joakim Forsbergs Vinslöv påverkas av en wo-skandal i damernas söderetta.Foto: 

– Även om vi skulle vinna på att Helsingborg utesluts så är det inget man önskar ska inträffa. Man vill ju att det ska avgöras på handbollsplanen, säger Vinslövstränaren Joakim Forsberg.

Som om inte getingboet i damernas söderetta var tillräckligt trångbott så har nu serien drabbats av en infekterad strid.

Trelleborg var laddade för match men motståndarlaget Helsingborg dök aldrig upp i Söderslättshallen.

Detta i ett läge när det återstår tre omgångar i division I och viktiga poäng står på spel.

Tappar bara två poäng

Lag 2 till 4 i tabellen säkrar en plats i nästa års division I, som då bara kommer att ha två regionala serier i stället för dagens fyra.

Det är väldigt jämnt i toppen. Vinslöv ligger just nu på sjätte plats, vilket innebär kval till nya ettan. Skulle man dock halka ner till sjundeplatsen (eller sämre) så innebär det degradering till division II.

Skulle Helsingborg nu uteslutas så räknas tabellen om och då behåller Vinslöv visserligen sin sjätteplats, men avståndet ner till sjundeplacerade Farmen blir större.

Joakim Forsberg förklarar:

– I och med att Farmen har vunnit båda matcherna mot Helsingborg så blir de av med fyra poäng, medan vi bara blir av med två eftersom vi har vunnit en och förlorat en i våra möten med Helsingborg.

Övriga lag som också tappar fyra poäng är redan klara seriesegraren Kristianstad HK, topplaget Eslövstjejerna samt bottenlaget Kalmar.

–  Konkurrenterna måste vara lika besvikna som vi är, detta är alltså en klubb som vill gå upp i elitserien med sitt förstalag. Katastrof, säger Trelleborgsledaren Kristoffer Ekström till Trelleborgs Allehanda.

Mycket strul

Helsingborg kommer nu med största sannolikhet att bli uteslutna i serien, det säger svenska handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg till Trelleborgs Allehanda, när han får turerna förklarade för sig.

–  Regelverket säger i utgångsläget att de är uteslutna ur serien. Man får inte lämna wo i division I. Skulle laget drabbas av hastig magsjuka eller så kan det accepteras med wo. Kan man inte få ihop lag ska man hålla sig i en lägre division, säger Ralf Lundberg.

–  Det har varit mycket strul med Helsingborg hela säsongen med flyttade matcher, fortsätter Lundberg.

Helsingborg hade meddelat förbundet på fredagen att de inte skulle komma, därför dök inte domarna upp till matchen.

–  Det är ännu mer till deras nackdel, att man inte meddelar Trelleborg, ett mail på fredagskvällen hjälper inte. Vi ska titta på detta ärende i början av veckan, sedan kommer ett beslut, säger Lundberg.

Joakim Forsberg väljer att se framåt mot de tre sista matcherna.

– Vi måste koncentrera oss på vårt och vi ska försöka ta så många poäng som behövs för att säkra en plats i nya division I, säger Forsberg.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.