Annons

Vinteridrott när den är som bäst

Sport • Publicerad 7 januari 2004

Vi har ingen handboll. Ingen hockey. Ingen basket. Ingen innebandy. Tur då att Bladets och Alliansens innefotbollsturnering håller stilen. Närmare 1400 åskådare betalade för att se finalerna och totalt sågs turneringen av drygt 9000 åskådare. Vinteridrott när den är som bäst i Kristianstads kommun.

Innefotboll är inte idrott. Det är lek, hävdade en kollega som jobbar på nöjesavdelningen.

Annons

Det är möjligt. Rolig lek i så fall. Och annorlunda. Inte minst med de regler vi har i Bladets och Alliansens turnering. Turneringen som förenar fart, teknik och spelsinne med improvisation.

Det sistnämnda fick vi bevis på i finalen. Sex sekunder återstod av första halvlek mellan IFK Hässleholm och KFF. Hässleholm har 3–2, men KFF äger bollen. Målvakten Jörgen Bengtsson tar ett par steg in på motståndarnas planhalva samtidigt som publiken vrålar "skjuuuut".

Jörgen klipper till, bollen susar halvmetern över Christian Feglers ribba – men returen nickar Peter Martinsson in.

Det är kvitterat – efter ett skott som normalt sett skulle inneburit inspark. Men inget är normalt i Bladets och Alliansens turnering. Och det är själva poängen.

IFK Hässleholm är värdiga mästare. Ett komplett lag som tagit en osannolik trippel inom loppet av en månad. Starkt jobbat!

Men som vanligt var det små marginaler som avgjorde. Det var två jämna lag i finalen. 14 skickliga spelare.

Vi utsåg Martin Nilsson till finalens bäste spelare. IFK Hässleholms lagkapten gjorde matchavgörande 5–4, och var dessutom den som höll ihop defensiven.

Turneringens bäste spelare var han dock inte. Den titeln är vikt åt KFF:s trollgubbe Emil Nilsson. En individualist med en överlägsen teknik. Dessutom förenade han artisteriet med effektivitet. Emil vann skytteligan på 15 mål, men 18-åringen har förstås mycket kvar att lära. Framför allt så måste han tygla humöret – då blir han också jämnare som fotbollsspelare.

IFK Hässleholm och Kristianstads FF bidrog till feststämningen. Men de var inte ensamna. Långt ifrån.

Nosabys herrar. Lillebror gav verkligen KFF en match. Semfinalen hade allt. Fart, taktik, fräna närkamper, improvisation och inte minst dramatik. Emil Nilsson avgjorde i sudden death.

Annons

Men det var Peter Martinsson som var matchens gigant. Skyttekungen smällde in samtliga KFF:s fem mål under den ordinarie matchtiden. Vi är många som är tacksamma att han nobbade Falkenbergs FF. Nosaby får trösta sig med att deras skyttekung Andreas Stjärnqvist fick lämna sjukhuset med ett trasigt ledband.

Näsbys damer. Damturneringen påminner om Grevinnan och betjänten. Man vet vad som ska hända, men tittar ändå. Nåja, Näsby försökte verkligen och division III-laget skakade faktiskt om storfavoriten. Vid ställningen 1–2 hade Anna Lindau ett friläge, Lotta Karlssons räddning blev till en perfekt kontring som Therese Björck avslutade på bästa sätt. 3–1 – och saken var klar.

Pojkarna i KFF. Klubben tog en trippel på pojksidan – och dominerade fullständigt. Vi fick lära oss namn som Berat Gjyrevic, Zanjin Tufek, Krenar Ejupi, Qendrin Buzolli och Fisnik Zeka. Talanger som alla kan blomma ut och bli riktiga artister.

Jag noterar att det var fler än jag som hade synpunkter på att domarna körde med B-laget under i stort sett hela finaldagen.

Jag såg många trotjänare i Idrottshallen. Många duktiga idrottsledare.

Men vi håller inne med hyllningarna ett tag till.

Lördagen den 31 januari är det dags för Idrottsgalan på Södra Kasern och stor prisutdelning.

Jag snackade med festivalgeneralen Tommy Lindgren och enligt honom finns det fortfarande ett hundratal biljetter kvar till försäljning. Missa inte den chansen!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons