Annons

VM-chefen svarar: "Inte sportswashing"

"Fotbolls-VM i Qatar är inte sportswashing".
Det hävdar VM-chefen Hassan al-Thawadi i en intervju med efter den svidande kritiken under gårdagens Fifa-kongress i Doha.
Fotboll • Publicerad 1 april 2022
Hassan al-Thawadi, chef för fotbolls-VM i Qatar, tycker inte att mästerskapet är sportswashing.
Hassan al-Thawadi, chef för fotbolls-VM i Qatar, tycker inte att mästerskapet är sportswashing.Foto: Darko Bandic/AP/TT
Lise Klaveness under sitt tal på Fifa-kongressen.
Lise Klaveness under sitt tal på Fifa-kongressen.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Den norska fotbollsbasen Lise Klaveness riktade i ett tal hård kritik mot såväl Internationella fotbollsförbundet, Fifa, som VM-turneringen i Qatar i vinter.

– Vi kan inte ignorera ropen om förändring. Fifa måste fungera som en förebild. Tilldelningen av VM skedde på ett oacceptabelt sätt. Mänskliga rättigheter och jämställdhet fanns inte i startelvan, sade hon.

"Alla är välkomna"

Annons

VM-chefen Hassan al-Thawadi svarar att kritiken grundar sig på missuppfattningar. Trots att att homosexualitet är olagligt i landet kommer alla som besöker Qatar under VM att vara trygga, hävdar han.

– Vi har alltid sagt att alla är välkomna. Vi kommer att säkerställa att alla är säkra, säger han till BBC.

Enligt al-Thawadi är offentliga ömhetsbetygelser inte en del av det konservativa landets kultur.

– Men gästvänlighet och att välkomna människor från andra delar av världen till vårt land är en del av vår kultur, säger han.

"Inte sportswashing"

Lise Klaveness tog även upp att minst 6 500 gästarbetare dött när de nya VM-arenorna byggts.

– Oavsett vad du gör, kan inget kompensera för förlusten av ett liv. Men vi har gjort vårt bästa för att ge familjerna relevant kompensation, säger al-Thawadi och tillägger att man utrett samtliga dödsfall och försökt hitta orsaken till att så många dött.

På frågan om VM-turneringen är ett fall av så kallad sportswashing, svarar al-Thawadi:

– Det kan inte vara längre från sanningen. Det finns fortfarande mycket att jobba på. Precis som det finns i resten av världen. Jag tror inte att något land i världen i dag kan säga att de har ett idealiskt system.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons