VM-guld till Kanada – slog USA i rysare

Kanada besegrade USA i VM-finalen i ishockey med 2–1 i danska Herning. Stor matchhjälte blev tvåmålsskytten Brianne Jenner.
Ishockey • Publicerad 4 september 2022
Kanada har tagit ett nytt VM-guld i ishockey.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

USA och Kanada har dominerat sporten sedan den första VM-turneringen avgjordes 1990. Den enda turneringen där de två grannländerna inte mötts i finalen var 2019 när Finland skrällde sig till ett silver på hemmaplan, efter att ha förlorat mot USA med 1–2 i finalen.

När Kanada och USA möttes i VM-gruppspelet i ishockey drog USA det längre strået och segrade med 5–2. I finalen var det två solida försvar som visades upp.

I försvarets tecken

I första perioden lyckades varken USA eller Kanada med att få till respektive anfallsspel. Kanada vann dock skottstatistiken med 5–2 – men USA var närmast att göra mål. I slutminuterna överlistade nämligen amerikanskan Alex Carpenter Ann-Renée Desbiens i Kanadas mål, men avslutet gick klockrent i ribban.

Mellanakten såg även den ut att gå i försvarets tecken. Efter att nästan halva matchen spelats bröt Kanada till slut dödläget. Brianne Jenner pricksköt distinkt 1–0 ur snäv vinkel. Drygt en och en halv minut senare var hon framme igen. Från ett nästintill exakt likadant läge satte hon 2–0 för Kanada.

Med 21 sekunder kvar av perioden reducerade USA. Abby Roque satte 1–2 i numerärt överläge efter fint förarbete av Amanda Kessel.

"Hittade en väg"

Sista perioden blev dock böljande. USA gick för en kvittering, och var i inledningen nära flera gånger om, och Kanada svarade med flera farliga kontringar. I slutsekunderna fick USA flera jättelägen att kvittera, men Kanada höll ut och segrade med 2–1 efter storspel av Desbiens.

– Vi hittade en väg att vinna när det gäller. Det här är det bästa laget jag spelat i. Oavsett om vi vinner eller förlorar så har vi varandras ryggar, säger tvåmålsskytten Jenner i SVT:s sändning.

Guldet var Kanadas andra raka VM-guld, och tolfte totalt.