Annons

von Eckermann leder världscupfinalen

Den svenske världsettan Henrik von Eckermann leder världscupfinalen i amerikanska Omaha efter första dagens hoppning.
Wilma Hellström, som debuterar i finalen, ligger femma.
Ridsport • Publicerad 6 april 2023
Henrik von Eckermann på King Edward. Arkivbild.
Henrik von Eckermann på King Edward. Arkivbild.Foto: Georgios Kefalas/AP/TT

Henrik von Eckermann red den första finalomgången med hästen King Edward på 59,09 sekunder, vilket placerar honom överst i resultatlistan.

"Jag hade fördelen att gå ut i slutet av klassen och kunde se hur fort man behövde rida", säger von Eckermann enligt Svenska ridsportförbundet.

Annons

Svenska Wilma Hellström, som rider sin första världscupfinal, överraskade och red in på en femteplats tillsammans med hästen Cicci Bjn, med tiden 60,26.

"Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vara så snabb som jag var. Men hon är väldigt snabb av sig själv. Bara jag är med, så är hon naturligt snabb", säger Hellström om prestationen enligt ridsportförbundet.

Världscupfinalen i hoppning avgörs natten mot söndag.

Henrik von Eckermann och King Edward rankas redan som världens bästa ekipage och har dominerat sporten det senaste året. Två gånger tidigare har han slutat trea i finalen, som ingen svensk lyckats vinna hittills.

Även dressyrryttaren Johanna Due-Boje är med hästen Mazy Klövenhöj klar för avgörandet i världscupfinalen i dressyr, natten till lördag. Domarna belönade det svenska ekipaget med 69,876 procent i den inledande ridningen i grand prix, vilket räckte till en tiondeplats.

Rättad: I en tidigare version var det fel häst på bilden.

Fakta: Så avgörs finalhoppningen

Torsdag (02.15 svensk tid):

Tidshoppning på 1,60-hinder där nedslag förvandlas till tidstillägg, tre sekunder per nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till en poäng.

Fredag (02.15):

1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från de två första finalomgångarna till antal fel. Den som leder får noll fel och övriga fel i en stigande skala.

Söndag (01.15):

Den tredje finalomgången i två omgångar över 1,60-hinder. Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna. Till den andra omgången går de 20 bäst placerade ryttarna. Världscupsegrare blir den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning om segern.

Tv: SVT1 och SVT Play sänder samtliga hoppklasser och dressyrens grand prix kür.

Källa: Svenska ridsportförbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons