Vranjes presenterad: ”Jag vill vinna allt med IFK”

IFK Kristianstads utlysta presskonferens på torsdagseftermiddagen bjöd inte på någon överraskning.
IFK:s nye tränare heter nämligen Ljubomir Vranjes, precis som Bladetsporten och andra medier berättat om tidigare.
– Det känns bra, alla visste ju om det här sen tidigare, sa Vranjes och flinade stort.
Vranjes kommer så smått att inleda sin sejour i IFK i slutet av februari och från och med den 11 mars kommer han att vara i IFK permanent.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 31 januari 2019
Jesper Larsson, Ljubormir Vranjes och Johan Cosmo under presskonferensen.
Jesper Larsson, Ljubormir Vranjes och Johan Cosmo under presskonferensen.Foto: Bosse Nilsson

Ola Lindgren ut.

Ljubomir Vranjes in.

Det som det har skrivits, ryktats och viskats om sedan en månad tillbaka har nu blivit helt bekräftat och officiellt.

Förra torsdagen lämnade Ola Lindgren IFK Kristianstad med omedelbar verkan och i dag, exakt en vecka senare, presenterade IFK hans efterträdare.

Ljubomir Vranjes och IFK Kristianstad har skrivit ett treårskontrakt.

– Jag blev inte förvånad när IFK hörde av sig, jag var ju ledig. Men det var fler klubbar som hörde av sig, säger Vranjes.

Många var nyfikna när Vranjes kommer att hoppa på sitt uppdrag.

Svaret blev:

– Jag kommer att vara här en vecka i slutet av februari, jag har fortfarande familjen i Budapest. Men från och den 11 mars kommer jag att vara här permanent, säger Vranjes.

Vranjes första match i Handbollsligan som coach för IFK blir hemmamatchen mot Sävehof i slutet av februari. Han kommer också att leda laget i bortamötet med Meshkov Brest som är IFK:s sista match i Champions Leagues gruppspel.

På frågan varför det blev IFK var en av de stora anledningarna att familjen ville hem till Sverige.

– Det var Sverige eller Frankrike som gällde, nu blev det Sverige och nu får jag äntligen snacka svenska igen, säger Vranjes och skrattar.

Några blygsamma målsättningar med IFK har han inte heller.

– Jag vill vinna allt med IFK. Inte bara här hemma utan jag vill att klubben ska ta större kliv ute i Europa.

– Sen vill jag också engagera mig i klubbens talangutveckling och försöka utveckla den så bra som möjligt.

Vranjes berättar att han gärna vill ha med Björn Sätherström på tåget, men IFK:s sportchef Jesper Larsson vill poängtera att inget är klart när det gäller Sätherström.

– Inget är väl påskrivet men jag vill gärna ha med Björn, inte minst för hans kunskaper inom talangutveckling.

Jesper Larsson, sportchef i IFK:

– Vi har höga krav och med den här lösningen kommer vi att utveckla oss som förening, både vad gäller representationslaget och vår talangutveckling, säger Larsson.

– Det är en av Europas mest välrenommerade tränare som kommer till föreningen. Vi är otroligt stolta och glada för det, säger Jesper Larsson.

Ljubomir Vranjes är född den 3 oktober 1973 i Göteborg och började spela handboll i Kortedala IF.

1989 gick han till Redbergslids IK och två år senare gjorde han debut i elitserien. Under 90-talet vann han fem SM-guld med RIK och 1999 blev han proffs i spanska Granollers. Två år senare bytte han Granollers mot tyska Nordhorn, där en viss Ola Lindgren spelade då.

Där stannade Vranjes fram till 2006 då han värvades till Flensburg-Handewitt. 2008/2009 blev hans sista säsong som spelare och han blev sedan sportchef i Flensburg, med Per Carlén som huvudtränare. I november 2010 tog Vranjes över även som huvudtränare och han stannade på den posten fram till sommaren 2017.

Han tog aldrig någon Bundesligatitel med Flensburg men i juni 2014 blev han den förste svenske tränaren att vinna Champions League när Flensburg besegrade sin värsta antagonist Kiel med 30–28 i finalen.

Efter säsongen 2016/2017 tog Vranjes och IFK-bekantingen Björn Sätherström över det ungerska storlaget Veszprem, men efter att ha åkt ut mot danska Skjern (med Markus Olsson) i Champions Leagues åttondelsfinal förra våren och efter en del skrala resultat under hösten fick både Vranjes och Sätherström sparken från Veszprem i början av oktober i fjol. De entledigades också från sina tränaruppdrag i det ungerska landslaget.

Sedan dess har både Vranjes och Sätherström varit utan jobb.

Som spelare i svenska landslaget gjorde Vranjes 451 mål på 164 landskamper och vann bland annat VM-guld 1999, VM-silver 1997 och 2001, EM-guld 1998, 2000 och 2002 (på hemmaplan) samt OS-silver 2000.

Bladetsporten liverapporterade från presskonferensen. Se hela rapporteringen här:

Robin NilssonSkicka e-post
Marcus NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.