Annons

YIF får bakläxa av domarbasen:"Högst olämpligt"

Svenska handbollförbundet kommer i dag att kontakta Ystads IF angående maskotens uppträdande i fredagens match mot Hammarby.– Det som hände gick över gränsen, säger Henrik Mäkinen, ordförande i domarkommittén.
Handboll • Publicerad 23 oktober 2017

I matchrapporten har förbundets delegat uppgett ett par olika incidenter som är kopplade till maskotens uppförande, enligt Henrik Mäkinen.

– Domarna, matchdelegat och Hammarby IF har alla reagerat. Maskoten var närgången mot både domare och spelare, vilket är högst olämpligt, säger Mäkinen till YA.

Annons

På vilket sätt blev domarna "utsatta"?

– Det var i en time out. Maskoten kom fram till domarna och gjorde rörelser. Maskoten har över huvud taget inte hos domarna att göra.

Finns det ett regelverk som styr vad en maskot får och inte får göra?

– Alltså, här handlar det mycket om sunt förnuft. Vi har regler för det mesta kring arrangemangen, exempelvis stolarnas placering och sådana saker. Maskotar som springer runt är en relativt ny företeelse i svensk handboll och det brukar fungera när sunt förnuft får gälla. Det har funnit någon incident tidigare med IFK Kristianstads maskot, men annars brukar det fungera.

Vad händer nu?

– Ystads IF är förstås redan insatta i ärendet och jag har läst att de har tagit avstånd. Men vi kommer ändå att ta en formell kontakt med YIF under måndagen och förmedla intrycken från delegat, domare och motståndare. Jag hoppas och tror att det inte upprepas, säger Mäkinen.

Ystads IF:s sportchef Marcus Lindgren är tydlig med vad han tycker om maskotens uppträdande.

– Självklart tar vi avstånd och kommer att agera. Det här ska inte få hända fler gånger.

Har ni någon arbetsbeskrivning för maskoten Gripen?

– Jag sitter inte med i den gruppen men, ja, det finns riktlinjer att förhålla sig till. Det är glasklart att maskoten inte ska komma så här nära spelare och domare. Det finns mycket annan yta för maskoten att röra sig på, säger Lindgren.

YIF:s sportchef Marcus Lindgren (bilden) och ordföranden Mats Persson gick på söndagen ut och tog offentligt avstånd från Gripens beteende mot Hammarby.
YIF:s sportchef Marcus Lindgren (bilden) och ordföranden Mats Persson gick på söndagen ut och tog offentligt avstånd från Gripens beteende mot Hammarby.
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons