Annons

Zivko Brajic slår ett slag för karaten i Kristianstad

KARATE Snart 30 år i karatens tjänst. Dessutom belönad med förbundets högsta förtjänsttecken. Möt Årets Veteran – Zivko Brajic.
Sport • Publicerad 3 januari 2001

Sannolikheten att det här är första gången du ser Kristianstads egen Mr Karate på bild i tidningen är ganska stor.

Och det är precis så han vill ha det.

Annons

Zivko Brajic – ordförande i Centrum Karateklubb – trivs bäst bakom kulisserna.

–Det är min bästa roll säger han.

–Det är de som tävlar och är aktiva som ska synas och lyftas fram.

Men efter utnämningen till Årets Veteran av Kristianstadsbladet och Kristianstadsidrottens Samorganisation tvingas 61-åringen kliva ut ur skuggan och in i rampljuset.

–Det här med intervjuer är jag inte riktigt van vid. Det känns lite som att gå till tandläkaren, skrattar Zivko Brajic.

–Men jag är oerhört stolt. Det är inte stort bara för mig och min familj utan också för karaten i Kristianstad. Zivko Brajic ger ett lugnt, sympatiskt och balanserat intryck. Handslaget är fast, leendet varmt och han har nära till skratt.

Att han brinner för sin idrott och förening går inte att ta miste på.

–Om jag har några andra intressen? Nja, det blir inte så mycket tid över. Karaten tar nästan all min tid. Men jag följer gärna de flesta sporter.

Oavsett vilken fråga han får – om det så handlar om idrott och ekonomi eller vad som kännetecknar en bra idrottsledare – återkommer han alltid förr eller senare till klubbens barn och ungdomar.

–Det är där framtiden finns. Det viktigaste är att barnen får röra sig. Om det sedan är hos oss eller med någon annan förening spelar ingen roll. Föreningsliv och idrottsutveckling handlar sällan om bara en enda person. Men under flera år byggde Zivko Brajic i det närmaste ensam upp karaten i Kristianstad.

Annons

Och det var inte alltid en dans på rosor.

Karaten var länge en sport i miniformat som allt som oftast tvingades kämpa i motvind. Kritikerna talade om utbildning av slagskämpar och svensk media uppmärksammade sällan framstegen som gjordes.

–Vi kom till exempel trea med våra seniorer på lag–SM 1976. Det var en fantastisk prestation. Vi var en liten småstadsklubb och vi kom före flera stora etablerade klubbar från storstäderna. Det stod ett par rader i tidningen. Mer blev det inte och det kändes orättvist. Nuförtiden är det helt annorlunda, säger Zivko Brajic. Zivko Brajic kom till Sverige från Sarajevo i det före detta Jugoslavien på 60-talet.

Efter en kort tid som aktiv valde han att byta sida och det är som ledare för Kristianstads karatetalanger han har haft sina största framgångar.

–Jag har alla medaljer här inne, säger han och lägger handen på hjärtat.

–Det har betytt otroligt mycket.

Numera är tre generationer Brajic aktiva inom karatesporten.

–Det är ganska ovanligt i och med att det är en relativt ny sport. För några år sedan var vi ensamma om det.

Året som gått har varit mer händelserikt än vanligt och tidigare i höst belönades Zivko Brajic med Budosportens högsta förtjänsttecken.

Utmärkelsen – en liten nål som sitter fäst på kavajen – delades ut under högtidliga former när Svenska Budosportförbundet firade 40-årsjubileum i Stockholm.

Annons

–Det är en bekräftelse för allt man gjort och jag uppskattar det väldigt mycket, säger Zivko.

–Men utan min fru hade det aldrig fungerat. Hon har en stor del i det här. Hon har alltid ställt upp. På gästlistan fanns förstås den före detta finansministern Erik Åsbrink som valts till ny ordförande i Budosportförbundet.

–Det är bland det bästa som hänt sporten. Det är en seriös man med många nya och fräscha idéer, berättar Zivko.

Som ledare och ordförande i Centrum Karateklubb försöker han alltid ligga steget före.

–Det är ofta nya projekt på gång. Vi diskuterar mycket och tillsammans med styrelsen försöker vi alltid förbättra oss.

Att Kristianstadsklubben ligger långt framme har bekräftats flera gånger de senaste åren.

De två SM-tävlingar – lag-SM 1998 och senior-SM 2000 – som Centrum Karateklubb anordnat har hyllats av hela karate-Sverige.

–Vi har fått mycket beröm och vi har jobbat hårt för att göra bra mästerskap, berättar Zivko.

Kristianstadsklubben har presenterat flera populära nyheter.

–Vi hade en inhyrd massör som kunde hjälpa alla aktiva och det var det många som tyckte var bra. Men ofta räcker det med små detaljer för att underlätta. Att skylta ordentligt så att alla hittar är till exempel oerhört viktigt. Klubben var också först med att sända direkt via internet.

Annons

–Tekniken var inte hundraprocentig, men det fungerade iallafall. Alla kunde se sina resultat direkt och slapp vänta ett par veckor på att en lista skulle trilla ner i brevlådan.

Tillsammans med den framgångsrike sonen Dejan, som vunnit SM, NM och EM, bröt han sig ut ur Kristianstads Karateklubb 1994 och bildade Centrum Karateklubb.

Efter bara sex år är föreningen den snabbast expanderande i hela Sverige.

–För två år sedan öppnade vi en filial i Sölvesborg. Nu är vi 120 medlemmar och det är ganska lagom för tillfället. Själv hinner han inte träna speciellt mycket – men om tillfälle ges kör han gärna ett pass.

–Och jag går gärna en runda i skogen. Det är ett bra sätt att koppla av och tömma hjärnan.

För bara några veckor sedan fick han beskedet att klubben återigen utsetts till SM-arrangör.

–Det är junior-SM nästa år. Vi har redan satt igång förberedelserna, avslutar Zivko Brajic.n

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons