Annons
Nyheter

Löfven klarar omröstning om misstroende

Statsminister Stefan Löfven (S) klarade omröstningen om misstroende mot honom som Sverigedemokraterna begärt.Endast 43 riksdagsledamöter röstade för en misstroendeförklaring.
Politik • Publicerad 15 september 2017
Riksdagen röstar om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Riksdagen röstar om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Det krävdes ett ja från över hälften av riksdagens ledamöter – alltså minst 175 röster – för att driva igenom misstroendeförklaringen.

Men 136 röstade emot och 155 avstod.

Annons

Omröstningen begärdes av SD genom Paula Bieler i samband med en riksdagsdebatt i onsdags. Hon hävdade att Löfven antingen ljugit, eller inte brytt sig, om vad han känt till eller hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterats i regeringskansliet.

De fyra partierna i Alliansen meddelade dock att de inte skulle stödja en sådan den här gången.

Inför omröstningen på fredagsförmiddagen gick Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman upp i talarstolen.

– Vi lever i en osäker omvärld, spänningen i vår omvärld ökar, sade han.

– I denna oroliga tid vill SD genom en misstroendeförklaring mot statsministern kasta in Sverige i en regeringskris.

Ygeman anklagade SD-ledaren Jimmie Åkesson för att inte ha Sveriges bästa för ögonen.

Därefter gick Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd upp i talarstolen. Hon började med att beskriva allvaret i den "säkerhetskris" som uppstod i och med regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

– Att vi avstår i dag ska inte tolkas som att vi i någon del frikänner statsministern från ansvar i säkerhetskrisen och hanteringen av den samma, sade Polfjärd.

Hon vill se "alla korten på bordet" om säkerhetskrisen.

Därefter var det SD-ledaren Jimmie Åkessons tur. Även han gick in på allvaret i "säkerhetskrisen" och kritiserade hur regeringen hanterat den.

Annons

– Statsministern tar inte sitt ansvar på allvar, sade Åkesson.

TT

Fakta:

Misstroende

Riksdagen kan rikta misstroende mot statsministern eller enskilda ministrar.

För att en begäran om misstroende ska tas upp till omröstning krävs att minst 35 av riksdagens 349 ledamöter står bakom begäran.

För att en minister ska anses ha förlorat riksdagens förtroende krävs att minst 175 ledamöter, det vill säga över hälften, röstar för ett misstroende.

Sedan 1980 har en begäran om misstroende väckts nio gånger. Men ingen av dem har resulterat i att en minister har röstats bort av riksdagen. Däremot har två avgått inför omröstning.

I somras avgick inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) sedan Alliansen, SD – och när det gällde Anna Johansson – även Vänsterpartiet, talade om att väcka misstroende.

Källa: Riksdagen, TT

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons