Annons
Nyheter

Budet från Stampen klart

Full betalning upp till en viss summa, men bara en fjärdedel av resterande skuld. Det är budet till mediekoncernen Stampens mindre fordringsägare. - Många kommer att få fullt betalt. Men tyvärr inte alla, säger koncernchefen Martin Alsander.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Dyra köp för lånade pengar har gjort att Stampen hamnat på obestånd. Att förhandla ner skulderna via en ackordsuppgörelse är därför viktigt för att få den pågående rekonstruktionen att gå vägen, enligt Martin Alsander.

””

Kritik från frilansare

Annons

I ackordserbjudandena, som nu har börjat skickas ut till fordringsägarna, föreslår rekonstruktören Christian Andersch att 25 procent av skulderna över ett fastlagt gränsvärde ska betalas.

I Stampen Local Media, där dagstidningarna i koncernen ingår, är gränsen exempelvis satt till 10 000 kronor. Det innebär enligt Stampen att 61 procent av frilansjournalisterna och 56 procent av bolagets fordringsägare totalt kommer att få fullt betalt för fakturor från innan den 23 maj.

För många innebär det dock ändå stora förluster.

””
””

Nya ägare

Bakom Stampens kris ligger vidlyftiga uppköp av andra bolag, främst tidningar, under en följd av år. Tappade annonsintäkter och ett bakslag i en tvist om tryckerimoms väger också tungt.

Ackordsförslagen gäller de så kallade oprioriterade borgenärerna, det vill säga inte bankerna, men är ändå en viktig del i att rensa upp i skuldträsket. På längre sikt behövs dock dessutom nytt kapital.

I förra veckan sålde Stampen av produktionsbolaget OTW till Aller Media och även i övrigt pågår diskussioner om möjliga nya ägare. Att sälja av fler hela bolag är dock inte aktuellt just nu.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons