Annons
Nyheter

Allt fler handlar secondhand inför julen

Kanske får du något bättre begagnat av tomten i år? Secondhandhandeln noterar en strålande julhandel. - Företaget som beställde julgåvor till personalen var en ny kundgrupp för oss, säger Björn Dreiwitz, som driver en secondhandbutik i Stockholm.(TT)
Publicerad 22 december 2018

Det återvunna plagget har utsetts till Årets julklapp och kronprinsessan Victoria valde att gå på Nobelfest i mamma drottningens gamla klänning. Secondhandtrenden har fått draghjälp och är het i julhandeln.

””

Hemlig julklapp

Annons

Det är ju svårt att avgöra om kunderna ger bort sina secondhandinköp i julklapp, men Lotta Kökeritz påpekar att Myrornas hemliga julklapp, värd 50 kronor, har sålt mycket bra.

Även Björn Dreiwitz, som driver butiken Uppåt väggarna, vittnar om ett ökat intresse överlag, och ett "ökat julklappstänk", särskilt när det gäller porslin, glas och andra prylar. Ett företag valde att ge secondhandklapp till sina 85 anställda.

””

Fler kunder

Frida Dunger Johnsson, verksamhetschef på Emmaus Stockholm, ser att försäljningen i Emmaus butiker i Stockholm steg markant efter utnämningen av det återvunna plagget som Årets julklapp.

””

Även antalet besök i butikerna har ökat. Vecka 50 hade butikerna 17 procent fler besökare än samma vecka förra året.

””

Frida Dunger Johnsson tror att den varma sommaren med torka och bränder bidragit till att människor fått upp ögonen för hur vår konsumtion påverkar klimatet.

Ökat miljömedvetande

Tomas Bjöersdorff är chef för Erikshjälpens secondhandverksamhet, med 63 fysiska butiker och en nätbutik. Han vittnar också om ökad försäljning.

””

Han tror att utnämningen av Årets julklapp bara är en av flera bidragande orsaker.

””

Så bli inte förvånad om paketet under granen låg under en annan gran en tidigare jul.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons