Annons
Nyheter

Lämnar Fingerprint - med tre årslöner

Den insiderbrottsmisstänkte Johan Carlström lämnar Fingerprint Cards. Med sig får han närmare 11 miljoner i avgångsvederlag. - Han har bidragit starkt till företagets framgångar, säger vd:n Christian Fredrikson.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Fingerprint Cards tidigare vd Johan Carlström, som är misstänkt för insiderbrott, lämnar sin anställning i bolaget. Enligt företagets vd Christian Fredrikson har beslutet fattats gemensamt.

””

Carlström skriver i en kommentar att han har engagemang utanför bolaget som tar allt mer tid, något som begränsar hans möjlighet att utöva rollen som affärsutvecklare. Han kommer dock att kvarstå som huvudägare.

””
Annons

Elva miljoner

Och Carlström går inte tomhänt ur företaget. Han får 10,86 miljoner kronor, motsvarande tre årslöner, i avgångsvederlag. Och anledningen till det stora beloppet är enligt Fredrikson att han varit åtta år i bolaget och bidragit starkt till dess framgångar.

””

Carlström har sedan han slutade som vd i maj förra året varit affärsutvecklare inom Fingerprint och bolaget söker nu hans efterträdare.

Turerna kring Carlström har varit många. Han är åtalad för flera grova insiderbrott som ska ha skett mellan 2012 och 2014 och rättegången är planerad till i vår. Carlström misstänks för att ha tjänat miljontals kronor genom att han på ett systematiskt sätt utnyttjat förhandsinformation om order, reviderade prognoser och produktlanseringar när han handlat med aktier och warranter.

Anmäldes för förtal

Enligt Svenska Dagbladet ska han, enligt en ekobrottsutredning från 2010, även ha skickat information till en dömd ekobrottsling. Utredningen lades dock ner och de eventuella brotten är preskriberade. Carlström själv har förnekat att han läckt uppgifter.

I förra veckan polisanmälde Ekobrottsmyndigheten (EBM) Carlström för förtal, efter inlägg han gjort på Twitter. Carlström har enligt Dagens Industri skrivit att den åklagare som väckt åtal mot honom sannolikt är kriminell och sysslar med grov ekonomisk brottslighet.

Men enligt Fredrikson har misstankarna mot Carlström ingenting med att göra att han nu väljer att lämna sin anställning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons