Annons
Nyheter

Cum-ex: Blackrock utreds i Tyskland

Världens största kapitalförvaltare Blackrock misstänks för cum-ex-bedrägerier i Tyskland. Bolaget - vars ordförande tippas som Angela Merkels efterträdare - samarbetar med myndigheterna. Tyska åklagare har sökt igenom Blackrocks kontor i München, enligt en källa med insyn i den pågående utredningen.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Tyska åklagare har sökt igenom Blackrocks kontor i München, enligt en källa med insyn i den pågående utredningen.

En talesperson för det amerikanska bolaget säger att det "samarbetar fullt ut med en pågående utredning som har att göra med cum-ex-transaktioner under perioden 2007-2011".

Annons

Mångmiljardhärva

I den nyligen avslöjade så kallade cum-ex-härvan har skattebetalare gått miste om mångmiljardbelopp. Den bottnar i en komplicerad handel med aktier precis före eller efter utdelningsdagen som gjorde att ägandet blev diffust, systemet lurades och att personer kunde få tillbaka skatt som aldrig betalades in.

Husrannsakan i Blackrock-kontoret sker dagen efter att Tysklands finansminister Olaf Scholz uppmanat alla EU-länder att samarbeta för att motverka cum-ex-upplägg. Blackrock förvaltar tillgångar världen över till ett värde av motsvarande ungefär 66 tusen miljarder svenska kronor.

Friedrich Merz, Blackrocks ordförande i Tyskland, är tidigare toppolitiker och hålls fram som en favorit till att ta över förbundskanslerposten efter Angela Merkel. Han blev ordförande efter den period som nu utreds och har gått ut och fördömt utdelningsfusk.

Filer från visselblåsare

Tyskland, Österrike, Belgien och Danmark skakas av härvan, som uppdagades i de så kallade cum-ex-filerna - 180 000 hemliga handlingar från visselblåsare som granskats av 19 medier i 12 länder, däribland TT och SVT, under samordning av den tyska redaktionen Correctiv.

Den tyska skattemyndigheten beräknar att man gått miste om motsvarande drygt 50 miljarder svenska kronor. I Danmark rör det sig om runt 18 miljarder.

I Tyskland var upplägget möjligt fram till år 2012. I Danmark justerades lagstiftningen 2015.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons