Nyheter

Nyheterna Apple har lurat på

Större skärm på telefonen och klockan - men också en större prislapp. Det var de väntade nyheterna när Apple under kvällen presenterade nya produkter. - Nu tar vi Iphone X till nästa nivå. Så inledde Apples vd Tim Cook företagets presentation av företagets nya telefoner: Iphone Xs och Xs Max.(TT)
Publicerad 12 september 2018
””

Så inledde Apples vd Tim Cook företagets presentation av företagets nya telefoner: Iphone Xs och Xs Max.

Som väntat har den nya telefonen större skärm - 5,8 respektive 6,5 tum (14,7 och 16,5 centimeter) som löper ut över telefonens kanter och så kallad oled-skärm, vilket ger en klarare färgskala. Processorn i de nya telefonerna är 15 procent snabbare än sina föregångare och får också bättre minne - upp till 512 GB - bättre kamera och stereoljud.

Bättre - och dyrare

Iphone Xs ska även kräva mindre energi och därmed spara batteritid, vilket lär uppskattas av många Iphoneanvändare världen över, kanske mer än att den kommer i en ny guldfärg och är vattentålig i upp till 30 minuter. Xs Max får det största batteriet en Iphone någonsin har haft och får upp till en och en halv timme längre batteritid per dag. Xs-ägarna får nöja sig med en halvtimme extra per dag.

De nya telefonerna får även möjlighet att använda två sim-kort utan att byta telefon.

Tyvärr uppgraderades även priset. 1 000-dollarbarriären för en av företagets telefoner sprängdes med Xs Max. Den kostar som minst 1 099 dollar, eller 13 995 kronor i Sverige, när försäljningen startar den 14 september. Iphone Xs är runt tusenlappen billigare.

Ny mellangeneration

De nya modellerna behövs för att Apple ska kunna svara mot konkurrenternas allt bättre telefoner, inte minst Samsungs nya Galaxy Note 9. Men de nya stjärnorna drar inte längre lika många nya kunder till Apple. I stället var det en annan modell analytikerna var mest nyfikna på inför onsdagskvällen.

Telefonen som ska ligga mellan Iphone 8 och den nya Xs har fått namnet Xr och ska kunna locka Apple-kunder som har tre-fyra år gamla telefoner, men har varit tveksamma till att byta ut sina telefoner mot nya på grund av för höga kostnader.

Iphone Xr är mindre än övriga två nykomlingarna och har en LCD-teknologi, vilket ger en mindre prislapp. Själva telefonen är mindre än Iphone 8 men har större skärm - och längre batteritid.

EKG i klockan

Störst gensvar under presentationen i Cupertino, Kalifornien, fick dock inte någon Iphone, utan den nya klockan, Apple Watch S4.

I den nya, fjärde, generationen får klockan en drygt 30 procent större skärm, är tunnare och får fler sensorer som kan mäta såväl ett fall, och själv larma nödnumret och man inte reser sig, som elektrokardiografi (EKG). Batteriet ska också vara något bättre, och hålla en hel dag. S4 kan beställas redan på fredag, även i Sverige.

TT