Annons
Nyheter

Experter: Svenskt vin passar på Nobelborden

För tio år sedan var svenskt vin inget att hurra för, men nu har både vinmakarna och odlingarna blivit mycket bättre, påpekar experter som TT talat med. De är överens om att ett svenskt vitt vin skulle kunna serveras på Nobelmiddagen utan att någon behöver skämmas.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Den första svenska vinproduktionen hade väldigt mycket hobbykaraktär och kvalitén blev därefter, påpekar vinjournalisten Mikael Mölstad. Men under de senaste fem åren har det hänt mycket. Odlingarna har blivit bättre, men framför allt har det kommit en ny generation kompetenta vinmakare, påpekar han.

””

Är det prisvärt?

Annons

Men vad många konsumenter vill veta är förhållandet mellan pris och kvalité, helt enkelt om vinerna är prisvärda, vilket Mikael Mölstad varje vecka ger besked om i Svenska Dagbladet när det handlar om viner från andra länder.

””

Anette Ivarsson på skånska Arilds vingård lyfter fram en aspekt som blivit oerhört aktuell på senare tid: Var kommer vinet egentligen från och vad är tillsatt?

””

Passar på Nobelmiddagen

Många vinkännare följer med intresse vad som hälls i glasen på Nobelmiddagarna i december. Föreningen Svenska Dryckesakademien puffar varje år för att Nobelstiftelsen inte bara ska satsa på svenskproducerad mat utan även dryck.

””

Mikael Mölstad håller med.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons