Annons
Nyheter

Gott om vinnare på fallande börs

Ett skakigt första halvår på Stockholmsbörsen fick en dramatisk avslutning i form av ett historiskt ras. Totalt sett har börsen tappat rejält sedan årsskiftet. Men i vanlig ordning finns det gott om aktier som har gått mot strömmen.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Kurvan som beskriver utvecklingen för Stockholmsbörsens OMXS-index hittills under 2016 ser ut som en riktigt häftig bergochdalbana.

Börsåret inleddes med ett brant fall, utlöst av oro för en inbromsning i Kina. Sedan följde en kort period av återhämtning, innan oväntat svaga rapporter från bland annat Ericsson och Nordea och förnyad global tillväxtoro ledde till ytterligare nedgångar.

Annons

Massivt säljtryck

Efter en lite lugnare vår grep oron för ett brittiskt EU-utträde tag om aktieplacerarna under försommaren. När farhågorna så besannades under midsommarhelgen uppstod ett massivt säljtryck, som i måndags fick Stockholmsbörsen att rasa med närmare åtta procent - en av de största nedgångarna i modern tid.

När dammet nu har lagt sig kan man konstatera att börsutvecklingen hittills i år inte bara har varit turbulent, den har också varit riktigt svag. Sedan årsskiftet har OMXS-index sjunkit med cirka sex procent.

På storbolagslistan hör småspararfavoriten och den forna börsraketen Fingerprint Cards till de största förlorarna. Aktien har tappat 29 procent hittills i år. De ägare som varit med på de senaste årens börsresa för teknikbolaget lär dock inte klaga - bara sedan förra sommaren har kursen fortfarande mer än fördubblats.

Rapportbesvikelser

För folkaktien Ericssons ägare blev både bokslutsrapporten i januari och rapporten för första kvartalet i april en kalldusch. Kursen rasade och inför halvårsrapporten har telekomjätten, räknat sedan nyår, förlorat 21 procent av sitt värde.

Andra storbolag som backat kraftigt är Nordea, som pressats av både Panamaskandalen och oro för kapitalbrist, SEB och Hennes & Mauritz.

Även på en trendmässigt fallande börs brukar det dock finnas gott om vinnare och så är det även i år.

Treobolag i topp

Den starkaste utvecklingen på storbolagslistan uppvisar läkemedelsbolaget Meda, som är på väg att sväljas av amerikanska Mylan i en av de största företagsaffärerna hittills i Sverige. Jättebudet på Meda har lyft aktien med 42 procent.

Annons

Andra vinnare är flaggskeppen i Lundinsfären, Lundin Petroleum och Lundin Mining, som med stöd av återhämtningen på råvarumarknaden har gått upp med 27 respektive 25 procent.

Högt upp på vinnarlistan placerar sig även ett förlusttyngt bolag, som nyligen fick be aktieägarna om fem färska miljarder: Ståltillverkaren SSAB har stigit med 27 procent.

Inför resten av börsåret finns inte mycket som tyder på en lugnare utveckling framöver. Tvärtom har bedömare varnat för fortsatt turbulens, i spåren av brexit-beskedet.

Som Peter Malmqvist, chefsanalytiker på fondkommissionären Remium, konstaterade i veckan:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons