Annons
Nyheter

Industrirobotarna gör intåg: "Är avgörande"

Industrirobotarna ökar i en rasande takt - och Sverige ligger i topp fem bland de länder i världen där användningen av dem är som allra mest intensiv. Utvecklingen är avgörande för att arbetskraften ska räcka till, säger en professor.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Produktionen och användningen av industrirobotar ökar explosionsartat. Förra året skeppades 380 000 industrirobotar världen över - 30 procent fler jämfört med året innan, enligt International Federation of Robotics (IFR), en medlemsorganisation för världens ledande robotproducenter.

Sverige ligger i topp fem bland de länder i världen där användningen av industrirobotar är som allra mest intensiv. Här går 240 robotar per 10 000 industriarbetare, att jämföra med 106 per 10 000 industriarbetare i Europa i genomsnitt.

Annons

Bara i Sydkorea, Singapore, Japan och i Tyskland är intensiteten högre.

””
””

"Många far illa"

Industrirobotarna efterfrågas särskilt av bilindustrin som går mot ökad automatisering och komplexitet. Elektronikbranschen och metallindustrin är också stora konsumenter, den första bland annat på grund av sitt fortlöpande behov av chip, batterier och displayer.

Traditionellt har industrirobotar varit placerade bakom staket av säkerhetsskäl, men hetast just nu är den nya typen som samarbetar direkt med människor och snabbt kan programmeras om för nya uppgifter.

I Sverige finns många steg i produktionen som skulle behöva rationaliseras - robotar som sätter samman produkter kommer att spela en ännu större roll framöver, tror Stahre.

””
””

Flera användningsområden

Hur arbetsmarknaden kommer att påverkas av att robotar tar över uppgifter som tidigare utförts av anställda är en fråga som diskuteras flitigt.

Enligt den internationella samarbetsorganisationen OECD kommer 8 procent av jobben i Sverige att försvinna på sikt till följd av rationaliseringen - men medan många räds utvecklingen hävdar Stahre snarare att det stora problemet är att robotarna fortfarande är för få.

Robotarna är inte bara nödvändiga för den svenska industrins konkurrenskraft, utan är enligt Stahre också mer eller mindre avgörande i ljuset av den demografiska utvecklingen.

””

I takt med avancemanget ökar också antalet robotar inom andra sektorer. 109 500 service- och tjänsterobotar såldes förra året, en ökning med hela 85 procent jämfört med föregående år enligt IFR. Särskilt användbara är dessa inom logistik och lantbruk - kanske framför allt inom hälso- och sjukvården.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons