Annons
Nyheter

Låg ränta ännu längre

Hushållen kan räkna med låga räntor i flera år till. Brexit har skakat om världsekonomin och Riksbanken skjuter en räntehöjning ännu längre på framtiden. Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,5 procent, den nivå som gällt sedan i februari.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,5 procent, den nivå som gällt sedan i februari. Däremot sänks räntebanan, prognosen över framtida ränteförändringar, något.

””

Att svensk ekonomi går bra spelar mindre roll i sammanhanget, när återhämtningen haltar på andra håll.

””
Annons

Med en högre ränta skulle kronan stärkas, inflationen pressas ner och arbetslösheten stiga, fortsätter han.

Höjning om ett år

Först om drygt ett år kommer en räntehöjning enligt Riksbanken. Det är en förskjutning med några månader jämfört med tidigare prognos.

””

Först under andra halvan av 2018 väntas räntan ligga över noll.

Riksbankens besked kom inte som någon överraskning för analytikerna.

””

Inflationstakten var 0,6 procent i maj, långt från tvåprocentsmålet.

Hushållens skulder

Men en låg ränta innebär också risker, påpekar Stefan Ingves, som fortsätter att svinga mot politiker och andra beslutsfattare för bristen på åtgärder för att dämpa hushållens skuldsättning.

””

Men alla ekonomer ser inte samma risker.

””

Anna Breman tror att räntebotten är nådd. Men Stefan Ingves försäkrar att banken är beredd att göra mera, inklusive sänka räntan ytterligare, om det behövs. Köpen av värdepapper fortsätter enligt plan och möjligheten att intervenera på valutamarknaden kvarstår.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons