Annons
Nyheter

Japan kan öppna för ökad invandring

Japan gläntar på dörren för ökad arbetskraftsinvandring. Regeringen har godkänt ett nytt lagförslag för att stärka sektorer där bristen på arbetskraft har blivit påtaglig. Det handlar om fler än ett dussin branscher, från jordbruk till hotell och sjukvård.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Japan gläntar på dörren för ökad arbetskraftsinvandring. Regeringen har godkänt ett nytt lagförslag för att stärka sektorer där bristen på arbetskraft har blivit påtaglig. Det handlar om fler än ett dussin branscher, från jordbruk till hotell och sjukvård.

Förslaget anses kontroversiellt i ett land som hittills varit väldigt restriktivt i sin hållning när det gäller invandring och främst öppnat för högkompetent arbetskraft.

Annons

En åldrande och minskande befolkning skakar om i grundvalarna då arbetsmarknaden är under hård press i jakten på rätt arbetskraft.

Förslaget skulle öppna för två nya visum-kategorier för invandrare i branscher med arbetskraftsbrist. Den ena kategorin öppnar för lågkvalificerade arbetare.

I en hetsig intern debatt inom premiärminister Shinzo Abes parti, Liberaldemokratiska partiet (LDP), uttrycks oro bland annat för ökad kriminalitet och lönesänkningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons