Annons
Nyheter

Kina lovar sänkta tullar och ökad import

Kinas president Xi Jinping upprepade i dag löften om sänkta importtullar och ökad import.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Kinas president Xi Jinping upprepade i dag löften om sänkta importtullar och ökad import. I ett tal i samband med invigningen av den sex dagar långa mässan China International Import Expo som samlar utställare från 140 länder och besöks av regeringschefer från 17 länder lovade presidenten att öppna upp för import i stor skala.

I konkreta tal räknar Xi med att importen av varor kommer att uppgå till 30 biljoner dollar under de närmaste femton åren, medan importen av tjänster beräknas uppgå till 10 biljoner dollar. I fjol uppskattade Xi att importen av varor skulle uppgå till 24 biljoner under de närmaste femton åren. Samtidigt lovar han hårdare tag för att skydda immateriella rättigheter.

Annons

I fjol importerade Kina varor för sammanlagt 1,84 biljoner dollar vilket är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år.

Förväntningarna på Kina har varit låga sedan handelskonflikten med USA eskalerade och många utländska investerare är avvaktande. USA:s president Donald Trump ska, enligt planerna, möta Xi i slutet på månaden, men hotar med nya tullar motsvarande 267 miljarder dollar om Kina inte möter USA:s krav.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift i rubriken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons