Annons
Nyheter

Kraftigt vinstlyft för sanktionshotade Rusal

Den ryska koncernen Rusal, som bland annat äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, redovisar ett vinstlyft på 42 procent för årets tredje kvartal och utser samtidigt en ny vd.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Rusal, världens näst största aluminiumtillverkare efter kinesiska Hongqiao, ingår i den USA-sanktionerade oligarken Oleg Deripaskas företagsimperium med bland annat holdingbolaget EN-plus. Såväl Deripaska som åtta bolag där han är storägare hotas sedan i våras av USA-sanktioner.

Som en följd av sanktionshotet mot Rusal hotas Kubal, med cirka 500 anställda i Sundsvall, av nedläggning. Sveriges handelsminister Ann Linde (S) räknar med någon form av klargörande besked från USA:s regering efter tisdagens mellanårsval till USA:s kongress.

Annons

Den nya vd:n, Evgenij Nikitin, har varit tillförordnad vd sedan i maj och har tidigare varit chef för Rusals aluminiumtillverkning.

Både Rusal och EN-plus, som fick en ny vd i fredags, har sedan sanktionshotet uppkommit rekryterat en rad chefer och direktörer utan koppling till Deripaska, för att förmå USA att göra undantag från sanktionerna.

USA har flera gånger skjutit fram sanktionerna för att eventuellt undanta Rusal. Enligt Trumpregeringens senaste besked införs sanktionerna den 12 december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons