Annons
Nyheter

"Låg ränta ger oss sämre pensioner"

En fortsatt låg ränta får stor effekt även för pensionssparare. Positiva sådana, enligt några ekonomer. Helt tvärtom, tycker andra. - Negativa räntor riskerar att leda till felinvesteringar, säger Annika Winsth, chefsekonom, Nordea.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Nu på onsdag ska Riksbanken ge besked om nivån på reporäntan. Att den kommer att fortsätta ligga på en oförändrad, låg nivå är flera ekonomer överens om.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, tror också att reporäntan blir fortsatt låg också under 2017. Därmed får vi också låga bolåneräntor en lång tid framöver, gissar Annika Winsth, som ser problem i långa perioder av låg ränta och anser att de på sikt slår mot privatpersoner.

””
Annons

Andra faktorer påverkar

Men Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, håller inte med om att en låg reporänta nödvändigtvis leder till sämre pensioner.

””

Även Anna Breman tror på ett besked om oförändrat låg ränta på onsdag, men på en första försiktig räntehöjning runt årsskiftet 2017/2018.

"Drabbar sämst ställda"

Att hålla reporäntan så låg som nu är rent oansvarigt av Riksbanken, tycker Peter Malmqvist, chefsanalytiker vid fondkommissionen Remium.

I efterdyningarna av brexit-chocken är en låg räntenivå visserligen förståelig, medger han, men anser att när de svallvågorna har dämpats borde reporäntan höjas.

TT: Riksbanken måste väl anpassa sig till den globala räntenivån?

””

De som drabbas av den låga reporäntan är framför allt de sämst ställda, de som har störst andel av sitt sparande vanliga räntebärande fonder för att de inte törs ha det i riskfyllda aktieplaceringar, enligt Peter Malmqvist.

””

Att kombinera en minusränta med den kreditfinansierade konsumtion och överhettning i ekonomin som vi enligt Peter Malmqvist har i Sverige i dag riskerar att leda till kraftiga kastningar i ekonomin, hävdar han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons