Lokala maten lyfter mindre orter
””
Kalix, Leksand, Gränna, Hönö, Kivik och Burträsk är alla orter som för många svenskar blivit synonyma med den lokala livsmedelsproduktionen: Löjrom, bröd, polkagrisar, äppelmust och ost.
"Tillför ett värde"
””
””
Stor efterfrågan
I Kalix har löjrommen, som ett av få livsmedel i Sverige, en skyddad beteckning. Bara 40 lokala producenter får använda namnet Kalix löjrom.
I år räknar producenterna med en kraftigt minskad fångst efter rekommendationer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Forskare vid SLU har varnat för att det fiskas för mycket och att löjbeståndet är i fara.
Samtidigt är efterfrågan stor och priserna skjuter i höjden.
"Vill ha matupplevelser"
Besöksnäringen växer stadigt i Sverige och maten spelar en allt större roll för besökarna.
Daniel Örtqvist, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, har forskat kring besöksnäringens betydelse i Norrbotten och norra Västerbotten.
””
””
TT