Annons
Nyheter

Mest gubbar bland pristagarna

Det finaste pris man kan få som nationalekonom ska delas ut på måndag. Som vanligt är det mest gubbar från USA bland de heta kandidaterna. Förslaget till årets pristagare är klart och förankrat bland samhällsvetarna i akademien.(TT)
Publicerad 9 oktober 2016

Förslaget till årets pristagare är klart och förankrat bland samhällsvetarna i akademien. Nu återstår bara en avgörande omröstning och tillkännagivandet vid lunchtid på måndag.

En priskommitté, under ledning av professor Per Strömberg från Handelshögskolan, ligger bakom förslaget.

Annons

TT: Har det hänt att ni inte fått igenom ert förslag?

””

Mest citerade

Spekulationerna är i full gång. Ekonomsajten Ekonomistas har en lista på ett 40-tal tänkbara kandidater. Och Reuters lista på mest citerade forskare är klar.

””

Det är påtagligt få kvinnor bland dem det snackas om, nästan lika få som i listan av utdelade priser. Och i priskommittén är bara en av tio ledamöter kvinna, vilket i sin tur speglar en genuint sned könsfördelning på elitnivån inom hela nationalekonomin.

””
””

I rätt riktning

Priskommitténs urval begränsas dock av nomineringar, som i stort bygger på hur akademiska karriärer fungerar runt om i världen.

””

Men både Strömberg och Vlachos tror det går i rätt riktning. Det syns bland annat när man tittar på John Bates Clark-medaljen, som årligen delas ut till den amerikanska ekonom under 40 år som bidragit mest till ämnet. Tre av de nio senaste medaljerna har gått till kvinnor.

””

Anna Dreber Almenberg blev nyligen första kvinnan någonsin som utnämnts till professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har också noterat John Bates Clark-trenden. Hon ser även en pågående stor omställning underifrån, med en jämn könsfördelning bland studenter på Masternivå och kanske 30 procent kvinnor bland forskare som doktorerar i ämnet.

Som favorit i år har hon amerikanen Robert Trivers, en teoretisk biolog som tagit fram modeller för både biologi och nationalekonomi. Men ska hon välja troligast pristagare pekar hon på amerikanen Charles Manski, som tagit fram metoder för att förstå kausala samband.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons