Annons
Nyheter

Nya vinnare bland fonderna

Fondmarknaden utmärktes av ett trendbrott under första halvåret. Vinnare blev förlorare, och tvärtom. Guld - och krislandet Brasilien - har lönat sig mest att spara i på kort sikt. - De fonder som har gått bäst under första halvåret är de som gått rejält sämst de senaste fem åren.(TT)
Publicerad 5 juli 2016
””

Guldpriset har haft en stigande trend sedan i slutet av förra året. Inte oväntat har fonder med kopplingar till guldet, till exempel genom att de investerar i guldgruvbolag, lockat till sig fler investerare. Det finns fonder med guld i namnet som gått upp med över hundra procent under första halvåret.

””

Latinamerika

Annons

Även Brasilien, som genomgår såväl en ekonomisk som politisk kris, har utmärkt sig. Brasilienfonder har i genomsnitt stigit med över 35 procent. Jonas Lindmark tror att investerarna redan tidigare tagit ut all sin pessimism, och nu börjat tro på att det kommer att bli åtminstone mindre dåligt framöver.

Men även om de tidigare förlorarna har återhämtat sig mycket i procent, är de fortfarande inte närheten av de nivåer de låg på för fem år sedan. På fem års sikt har till exempel Brasilienfonder tappat nära 40 procent.

””

Och den tidigare vinnarkategorin bioteknik, som tappat 23 procent i år, har ändå på fem års sikt stigit med nära 170 procent.

””

Tänk långsiktigt

Efter en kraftig dipp i början av året har spararna satsat på aktiefonder under våren. Johanna Kull, sparekonom på Avanza, konstaterar att alternativen till börsen är fortsatt få. Räntorna har inte börjat stiga, utan pressats ner ännu mer i Europa.

Men ett halvår är en väldigt kort tid i sparsammanhang och att hoppa på det som går bra just nu är ingen bra strategi, påpekar hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons