Annons
Nyheter

Sju ovanliga sätt att smuggla knark

Rödfärgat knark för att slippa bli upptäckt i tullen? Dom faller i dag i Malmö tingsrätt mot tre män åtalade för narkotikasmuggling. Men vissa skrupelfria typer har försökt ännu mer avancerade metoder för att undkomma lagens långa arm. Dansmattor(TT)
Publicerad 6 november 2018

Dansmattor

2009 fastnade efter en tids spaning en knarkliga i Göteborg. Den hade då försökt fixa in narkotika från Venezuela och Mellanamerika i landet bland annat genom att stoppa in det i dansmattor för barn. Bakgrunden till tilltaget ska ha varit att en då 36-årig mans byggföretag börjat gå dåligt ekonomiskt och riskerat konkurs. Mannen dömdes till 10 års fängelse.

Annons

Ananaser

Spansk polis upptäckte i somras att vissa ananaser på Madrids största fruktmarknad hade ett lite annorlunda innehåll. Ananaserna hade tömts på fruktkött och fyllts med kokain. Frukterna, som skeppats från Costa Rica, hölls ihop med den vaxliknande blandningen paraffin, som enligt polisen skulle "dölja den kemiska lukten". Polisen grep sju personer, tre i Madrid och fyra i Barcelona, misstänkta för droghandel.

Fejkrumpor

Det är inte bara oskyldiga frukter som blir medbrottslingar när knarklangare är i farten. Även lurigt tilltagna bakdelar används för att transportera olagligheter. I början av året stoppade portugisiska myndigheter en man som förstärkt sin bakdel med ett par falska skinkor. I den extra rumpan hade han klämt in ett kilo kokain - den ovanliga utsmyckningen försökte han sedan förgäves dölja med ett par badbyxor.

Torktumlare

I våras kördes två begagnade torktumlare mot Södertälje. Mottagaren hoppades på mer än bara ren tvätt eftersom det ovanpå trummorna låg nio kilo kokain och sex kilo heroin. Tulltjänstemännen som upptäckte tilltaget lät skåpbilen köra vidare, efter att ha ersatt narkotikan med ett substitut. Chauffören styrde vidare mot Södertälje, där mottagaren kunde gripas och åtalas.

Annons

Bebisfilt

I mars månad i år fick en narkotikahund upp spåret av något mer än smutsiga blöjor i en bil med en man, en kvinna och ett barn som ännu inte fyllt ett år som var på väg in i Norge. Under en bebisfilt, bredvid en barnstol, sniffade hunden fram 2,8 kilo narkotika. Kvinnan släpptes strax efteråt på fri fot men mannen åtalades för grovt narkotikabrott.

Biltaket

En rutinkontroll av en bil vid färjeterminalen i Helsingborg i början av 2017 resulterade i upptäckten av sammanlagt 30 kilo kokain och heroin. Det förbjudna bytet hade gömts i en låda mellan ytter- och innertaket. Värdet på lådans innehåll uppgick till strax över 10 miljoner kronor. Den smugglande mannen dömdes för grovt narkotikabrott.

Kolpulver

Att använda andra substanser för att förhindra upptäckt, likt fallet som är aktuellt i Malmö tingsrätt, är inget nytt. 2014 föll snaran runt de inblandade som försökte förvirra narkotikahundar genom att blanda kokain med svart kolpulver. Knarket som hade sitt ursprung i Ecuador placerades i metallcylindrar som påstods innehålla vattenreningspulver.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons