Annons
Nyheter

SBAB: Boräntan stilla i två år

Först om två år väntas bolåneräntorna närma sig två procent, enligt statliga bolåneinstitutet SBAB. Men ekonomer är oense om när det är dags att binda räntan. Riksbanken meddelade förra veckan att man nu räknar med en första räntehöjning under tredje kvartalet 2017.(TT)
Publicerad 12 juli 2016

Riksbanken meddelade förra veckan att man nu räknar med en första räntehöjning under tredje kvartalet 2017. Men SBAB gör bedömningen att inflationen kommer att bli lite lägre än vad Riksbanken räknar med. Därmed tror SBAB att det kommer att dröja lite längre innan styrräntan höjs. SBAB räknar med en första höjning av tremånadersräntan under våren 2018, från 1,69 till 1,90 procent, som följs av ytterligare en höjning under hösten till 2,40 procent i december 2018.

För ett hushåll med ett lån på två miljoner kronor innebär det drygt 1 100 kronor per månad i ökade räntekostnader när räntan höjs från 1,69 till 2.40 procent.

Annons

Sänkta prognoser

SBAB har skruvat ner boränteprognoserna jämfört med den tidigare prognosen. SBAB tror fortfarande att de bundna boräntorna börjar stiga efter vintern, men tror nu att uppgången blir lite flackare än vad man tidigare räknat med. Samtidigt bedömer SBAB att det dröjer ända fram till början av 2018 innan den rörliga räntan börjar stiga.

"För den som har marginaler och inte har problem med att ta vissa ekonomiska risker så kan det vara väl värt att välja rörlig boränta i dagsläget", skriver SBAB.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, för ett liknande resonemang.

””

Läge att binda

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tycker däremot att man bör binda en del av sina lån.

””

Magnusson betonar att man inte behöva välja mellan rörligt och bundet utan kan ha både och.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons