Annons
Nyheter

Kontraktteoretiker får ekonomipriset

Oliver Hart och Bengt Holmström, båda verksamma i USA, delar årets pris i ekonomi till Alfred Nobels minne. - Det känns absolut fantastiskt, säger Oliver Hart till TT.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Hart, 68, är född i London i Storbritannien, och Holmström, 67, är född i Helsingfors i Finland, men båda är sedan länge verksamma i USA.

De belönas för teoretiska arbeten om kontrakt. Teorierna berör allt från försäkringar till lånekontrakt med banker och anställningsavtal.

””
””
Annons

TT når en av pristagarna direkt på telefon:

””

Han följer presskonferensen hemifrån.

””

Till Nobelprisets officiella Twitter-konto, säger Oliver Hart: "Jag vaknade 04.40 och undrade om det var för sent nu för att jag skulle kunna få priset i år men turligt nog ringde telefonen då".

Gällande vad han gjorde direkt efter samtalet:

"Min första reaktion var att krama min hustru och väcka min son... sedan pratade jag med den andra pristagaren (Bengt Holmström)."

"Överraskad"

Bengt Holmström finns med på länk vid presskonferensen.

””

På frågan om vad han tycker om nivån på vd:ars bonusar i dag svarar han:

””

Han säger att han inte funderat på vad han ska göra med prissumman.

””

Han visade i slutet av 1970-talet hur "en principal (exempelvis ägaren av ett företag) ska utforma ett optimalt kontrakt för en agent (företagets vd), vars handlande principalen inte fullt ut kan observera."

Annons

Hans informationsprincip angav hur principalen bör koppla agentens ersättning till relevant information. Han visade i en modell hur det optimala kontraktet väger osäkerhet gentemot incitament, som det heter i motiveringen.

Vem fattar beslut?

Senare utvidgade han dessa till realistiska situationer:

"När anställda motiveras inte bara med pengar, utan även med framtida karriärmöjligheter; när agenten samtidigt utför många uppgifter, medan principalen bara kan observera vissa utfall; och när en medlem av en grupp kan åka snålskjuts på de andras arbetsinsatser."

Under mitten av 1980-talet gjorde Oliver Hart "fundamentala bidrag inom en ny gren av kontraktsteorin som behandlar det viktiga fallet med inkompletta kontrakt."

Teorin fokuserar på den optimala fördelningen av kontrollrättigheter: vilken part ska ha rätt att fatta beslut under vilka omständigheter?

I motiveringen framkommer det att forskningen haft stort inflytande inom olika områden av ekonomi, juridik och statsvetenskap: "Han har gett forskarna nya verktyg för att angripa frågor om vilka företag som bör fusionera, den bästa finansieringsbalansen mellan lån och eget kapital, och när skolor, fängelser och andra verksamheter bör vara privat eller offentligt ägda."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons