Annons
Nyheter

Stor potatisskörd pressar priset

Årets skörd av svensk färskpotatis har varit nästan dubbelt så stor som fjolårets. Det har lett till ett överskott på marknaden. Odlare exporterar nu till våra grannländer. En varm och tidig vår satte fart på färskpotatisen. Dessutom inföll Midsommar några dagar senare i år jämfört med 2015.(TT)
Publicerad 12 juli 2016

En varm och tidig vår satte fart på färskpotatisen. Dessutom inföll Midsommar några dagar senare i år jämfört med 2015. De faktorerna tillsammans har gett en storskörd till färskpotatisens viktigaste helg och veckorna efter.

””

En nära dubbelt så stor skörd innebär att priserna pressats i producentledet. Enligt Andersson har odlarna fått cirka 40 procent av förra årets betalning, något den stora skörden inte helt kompenserar för.

””
Annons

På export

Men till skillnad från förra året hamnar en del av skörden i år i andra länder.

””

Någon statistik för vad konsumenterna har fått betala för potatisen i affärerna under sommaren finns inte ännu. Tidigare under året har potatispriserna stigit, en effekt av den dåliga skörden av vinterpotatis i Europa i höstas som totalt var sju miljoner ton lägre än året innan.

Brist på kvalitetspotatis

Enligt statistik från Jordbruksverket har konsumentpriserna under våren legat nästan 15 procent högre än motsvarande period i fjol.

””

Hur priserna kommer att se ut nästa säsong är för tidigt att säga.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons