Annons
Nyheter

Swedbank tror inte på en svensk lågkonjunktur

Efter fler år av hög tillväxt mattas den svenska ekonomin av, enligt Swedbanks uppdaterade konjunkturprognos. Men de goda statsfinanserna borde skydda Sverige från en lågkonjunktur.(TT)
Publicerad 8 november 2018

"Sverige har särskilt goda förutsättningar med starka statsfinanser och möjlighet att använda finanspolitik för att motverka en eventuell lågkonjunktur", kommenterar Swedbanks chefekonom Anna Breman i prognosen.

De kommande åren väntas investeringarna i bostadssektorn och hushållens konsumtion att minska som följd av stigande inflation och Riksbankens förväntade styrräntehöjningar, skriver Swedbank i konjunkturprognosen.

Annons

Samtidigt kommer befolkningsökningen i landet och stora offentliga investeringar ge stöd åt ekonomin.

Den osäkra politiska situationen med en utdragen regeringsbildning väntas dock inte ha någon påverkan på vare sig konjunkturen, kronan eller räntan på kort sikt, enligt Swedbank.

"De starka statsfinanserna och fungerade ramverk för budgetarbetet har skapat förtroende för svensk ekonomi bland internationella investerare. På längre sikt kommer dock den ekonomiska politiken och ekonomiska reformer eller brist på reformer, att påverka både konjunktur och långsiktigt tillväxt", kommenterar Breman vidare.

Enligt prognosen spås tillväxten i ekonomin till strax under 2 procent 2019 och 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons