Annons
Nyheter

Telia indirekt utpekat av Amnesty

Myndigheterna i Vitryssland använder mobilnäten för att övervaka och tysta regimkritiker, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International. Ett bolag som indirekt delägs av svenska Telia hör till de största mobiloperatörerna i landet.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Operatörerna ger den vitryska regimen så gott som obegränsad tillgång till kundernas telefon- och internetkommunikation vilket, enligt Amnesty, gör det möjligt för regeringen att ägna sig åt olagligt spionerande.

"I ett land där du kan bli gripen för att du protesterar eller kritiserar presidenten, kan enbart hotet om att myndigheterna spionerar på dig göra aktivisters arbete nästan omöjligt", säger Amnestys utredare Joshua Franco, enligt ett pressmeddelande.

Annons

En av de största mobiloperatörerna i Vitryssland är Live, som till 80 procent ägs av turkiska Turkcell. Svenska Telia är i sin tur delägare i Turkcell, med en andel om 38 procent av aktierna.

Telia har uppgett för Amnesty att bolaget har en bestämd policy mot direkttillgång till telekomdata. Men den svenska operatören säger sig inte kunna ta ansvar för Turkcells agerande.

Skandaler i andra forna Sovjetstater, bland annat i Azerbajdzjan, bidrog till att Telia i fjol beslutade att lämna regionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons