Annons
Nyheter

Klimatförändringar - ett hett ämne

Mediernas rapportering om klimatförändringarna ökar. I sociala medier har köttkonsumtion och apokalypsens annalkande väckt störst engagemang på temat, enligt en ny undersökning. - Men vi behöver vinkla på hopp och lösningar, säger Henrik Brundin på organisationen Vi-skogen.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Antalet artiklar om klimatförändringarna ökade med 40 procent i fjol, jämfört med 2014. Och många lokaltidningar bevakar klimatfrågor mer ambitiöst, med fokus på hur närområdet kan påverkas, enligt en undersökning som Retriever genomfört på uppdrag av biståndsorganisationen Vi-skogen.

Men mer fokus bör läggas på att lyfta fram de människor och regioner som redan drabbats hårt av klimatförändringarna, enligt organisationen.

””
Annons

Kött och apokalyps

I sociala medier utmärker sig just köttkonsumtion när läsarna ska dela eller kommentera artiklar med koppling till klimatfrågor. Fem av de tio mest delade och kommenterade artiklarna 2015 som berör klimat handlade om köttkonsumtion.

Den enskilt mest delade och kommenterade artikeln stod SVT Nyheter för. Rubriken "Ny forskning: Slutet är nära" engagerade nästan 34 200 användare i sociala medier. Men enligt Henrik Brundin påverkar det apokalyptiska temat inte människor på lång sikt.

””

Positiva symboler

Han efterlyser i stället en mer optimistisk medierapportering med fler vinklingar på hur klimatförändringarnas effekter kan motverkas. På samma sätt som isbjörnen har blivit en symbol för varmare klimat och smältande glaciärer tror Brundin att även positiva symboler behövs.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons